Арменко: Цијене услуга на црногорском приморју драстично поскупљују, најмање 30 одсто

Танјуг
Foto: Илустрација

ПОДГОРИЦА - Цијене услуга на црногорском приморју у предстојећој туристичкој сезони поскупјеће за најмање 30 одсто, најавио је Илија Арменко, туристички радник из Петровца.

Арменко је за подгорички Дан оцијенио да је ситуација  изузетно комплексна, јер Црна Гора иако препозната као атрактивна дестинација, полако губи корак са регионом. 

„Сви се жале да недостаје радне снаге, јер радници иду у Хрватску због већих плата, а тамо доминантно долазе гости боље платежне моћи. Ситуација је сада таква, да немамо радне снаге ни да отворимо локале“, навео је Арменко. 

Он каже да упркос већим платама које дају црногорски угоститељи, у сусједној Хрватској главни кувар може да заради и до 3.500 евра месечно. 

„Код нас се плате главним куварим крећу до 2.000, а у Хрватској и до 3.500 евра, зато већина одлази тамо, јер су услови знатно бољи. Код нас су веће плате и до 30 или 40 одсто него раније, али радна снага иде тамо где су јој бољи услови. Предвиђају нам бољу сезону, али питање је да ли ће тако бити“, каже Арменко. 

Додатни проблем, према његовим ријечима, представља и кратко трајање сезоне, а као примјер наводи Петровац, гдје сезона, каже, траје око 40 дана. 

„Туризам код нас се свео на социјалу. Плато рибе код нас је око 33 евра, док исто то у Дубровнику кошта 120 евра. Нама се константно повећавају намети, а дажбине остају исте. Код нас све ријеђе долазе платежно моћни гости, полупансион је између 30 и 40 евра, што значи да је туристима са запада који долазе, јефтиније да лјетују у Црној Гори, него да остану код куће“, истиче Арменко. 

Сматра да се треба, како каже, погледати у огледало  и видјети како даље, јер Црна Гора, према његовим ријечима, постаје све мање конкурентни државама у региону. 

„Свуда туризам напредује, а код нас никако да се нешто конкретно промјени. Сви намети падају на нас туристичке раднике… Цијене услуга ће такође, због раста инпута, драстично поскупјети и то најмање 30 одсто. То морамо да радимо да би опстали, а то је немогућа мисија и додатно ће утицати на сезону“, упозорио је Арменко. 

Указао је да већ сада недостаје резервација, што није добар показатељ за сезону. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана