За пет година у Хрватској ће бити мање од три одсто Срба

Срна
За пет година у Хрватској ће бити мање од три одсто Срба

Београд - Из Хрватске је у протеклих двадесетак година нестало више од 400.000 Срба, а за пет година, због “тихог егзодуса” усљед немогућности да остваре елементарна права, биће премашена пројекција естаблишемента Фрање Туђмана о свођењу Срба на мање од три одсто, каже директор Документационо-информационог центра “Веритас” Саво Штрбац.

Он каже да је, према подацима “Веритаса”, само у “Олуји” протјерано више од 220.000 од 230.000 Срба колико је живјело у том дијелу Западне Славоније, Баније, Кордуна, Лике и Далмације.


Убијено је око 2.000 Срба, а сваке године дописују се нова имена, јер, како наводи Штрбац, нису све породице пријавиле своје убијене чланове, па су тако, ове године дописана имена још двоје људи убијених у “Олуји”.

Штрбац прецизира да се на евиденцији “Веритаса” налазе имена 1.861 погинуле и нестале особе српске националности, од којих је 1.211 цивила, а међу њима 548 жена.

“Нисмо жнадувавалиж бројке, јер су и ове, реалне, застрашујуће”, рекао је Штрбац за “Вечерње новости”.

Коментаришући најаву да ће хрватски предсједник Колинда Грабар-Китаровић 5. августа, поводом 23 године од операције “Олуја” уручити одликовања оптуженим ратним злочинцима, генералима Анти Готовини и Младену Маркачу, Штрбац је рекао да “Хрвати не смију да одустану од слављења жОлујеж, јер како би другачије доказали да су Срби били агресори”.

“Морају да славе жОлујуж као што морају сваке године да избаце списак педесетак нових жратних злочинацаж. Како другачије да докажу да смо ја и други Срби из Хрватске били агресори?!”, рекао је Штрбац.

Он каже да је ријеч о Србима чији су преци живјели тамо вијековима и чије су “породице на тим просторима биле можда дуже него неке хрватске”.

Штрбац оцјењује да би за крајишке Србе било боље да је прихваћен План “З-4”, који су им 30. јануара 1995. године донијели представници Америке, РУсије, УН и ЕУ.

“Да је тада прихваћен, имали бисмо предност, можда не би били изведени ни жБљесакж ни жОлујаж. Хрвати не би смјели да ударе против цијелог свијета. Али да је било ко тада од Срба у Крајини ставио свој потпис, вјероватно би га извели на неки суд. Овако нико није потписао ништа, нико није крив, а нас готово да нема у Крајини”, закључио је Штрбац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана