Злочин у Јадовну не смије бити заборављен ФОТО

Агенције
Злочин у Јадовну не смије бити заборављен ФОТО

Јадовно - Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић поручио је данас да Јадовно, као страшно мјесто злочина над више од 40.000 људи, углавном Срба и Јевреја, не смије бити заборављено, преносе агенције.

Ђокић, који је у делегацији Владе Републике Српске данас присуствовао комеморативном скупу код Шаранове јаме на Велебиту у Хрватској, рекао је да је неопходно да представници власти у оваквим приликама подсјећају на овај стравичан злочин, који се десио под вођством усташког вође Анте Павелића у НДХ.

- Ово мјесто је било мјесто организованог, систематског злочина над недужним српским становништвом Хрватске, Србије и БиХ - истакао је Ђокић.

Он је подсјетио да је Влада Републике Српске 24. јуни - Дан сјећања на Јадовно, уврстила у календар обиљежавања значајних историјских догађаја у протеклом рату.

Министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија, који је присуствовао комеморативном скупу у Јадовном, рекао је да је неопходно и убудуће обиљежавати овај датум како се никад не би заборавио стравични злочин у Јадовном.

Он је нагласио да је потребно у свим уџбеницима историје у Републици Српској да се, на један одмјерен начин, будуће генерације подсјећају на стравичне злочине који су се десили на овим просторима.

Код Шаранове јаме на Велебиту у Хрватској данас је служен парастос јадовничким жртвама и одржано сабрање поводом обиљежавања Дана сјећања на Јадовно 1941. године, када је на најсвирепији начин убијено више од 40.000, углавном, Срба и Јевреја.

У комплексу логора смрти Госпић-Јадовно–Паг у Другом свјетском рату за 132 дана побијено је најмање 40.123 људи.

У Метајни, на острву Паг, отворен је први логор за жене и дјецу у Другом свјетском рату.

Дан сјећања на Јадовно – 24. јуни, ове године уврштен је у календар обиљежавања значајних историјских догађаја Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Предсједник Удружења “Јадовно 1941” Душан Басташић позвао је власти Хрватске да се истраже крашке јаме на Велебиту, у којима су на најсвирепији начин убијени Срби и Јевреји током 1941. године за вријеме Независне Државе Хрватске.

- Овај злочин почињен у НДХ-а свакодневно се оспорава у данашњој Хрватској - подсјетио је Басташић у обраћању код споменика јадовничким жртвима у близини Шаранове јаме на Велебиту, гдје је данас служен парастос и одржано сабрање поводом обиљежавања Дана сјећања на Јадовно 1941. године, када је на најсвирепији начин убијено више од 40.000, углавном, Срба и Јевреја.

Он је поручио да се грдно вара онај који мисли да се тај период српске страдалничке историје може избрисати и заборавити.

Басташић је рекао да се у Хрватској дешава “лагано и тихо” онемогућавање значајнијег одласка делегације Удружења у Слано на острво Паг, гдје су почињени стравични злочини у оквиру логора Јадовно.

Он је изразио жаљење и негодовање због тога што су данас без разлога на хрватској граници била задржана два аутобуса из Бањалуке и четири из Србије, који су због тога увелико закаснили на овај комеморативни скуп.

Свештенци Епархије горњокарловачке Српске православне цркве су, усљед кашњења четири аутобуса из Србије, били приморани да због њих понове парастос код Шаранове јаме.

Басташић је навео да су запрепашћујући подаци Јавне установе спомен-подручја Јасновац из марта ове године у којима се наводи да је у Јасеновцу убијено више од 20.000 дјеце до 14 година, од чега 12.000 српске дјеце.

- Тај монструм, који и данас неки у Хрватској називају такозвана НДХ-а, имала је свој Сабор и Владу и била благословљена од католичке цркве да чини ове злочине - рекао је Басташић.

Предсједник Српског народног вијећа у Хрватској Милорад Пуповац изјавио је да је Јадовно највеће стратиште у Другом свјетском рату послије Јасеновца.

- Окупили смо се на овом матичном мјесту злочина у 20. вијеку, које никада и ни у ком смислу не смијемо заборавити - рекао је Пуповац, обраћајући се на комеморативном скупу.

Он је истакао да се треба запитати зашто, како и због чега је формиран овај логор, те како се поступало са људима у њему.

- У страдању треба бити достојанствен, у жртви не треба бити мањи од размјера те жртве и не треба је претварати у средство - рекао је Пуповац.

Он је позвао власти Хрватске да заврше уређење спомен-комплекса логора Јадовно.

Говорећи о чланству Хрватске у ЕУ у контексту данашњег окупљања у Јадовну, Пуповац је изразио наду да ће садашња Европа сузбити оне које желе обновити фажизам, шовинизам и усташство.

- Вјерујем да ће данашња Европа знати рећи не фашизму, национализму и усташкој Европи из 1941. године - нагласио је Пуповац.

Предсједник Координације јеврејских општина Хрватске Огњен Краус је, обраћајући се на комеморативном скупу, нагласио да је Јадовно највеће стратиште послије Јасеновца.

Он је навео да је, нажалост, упркос тој чињеници у данашњој Хрватској примијетан знатан пораст нетрпељивости, национализма и говора мржње од политичара и чланова Хрватског сабора.

- Посебно забрињава што нема праве реакције хрватских власти и полиције на те појаве и све се ставља под тепих - рекао је Краус, закључујући да је управо то оно што треба спријечити.

Код Шаранове јаме на Велебиту у Хрватској данас је служен парастос јадовничким жртвама и одржано сабрање поводом обиљежавања Дана сјећања на Јадовно 1941. године, када је на најсвирепији начин убијено више од 40.000, углавном, Срба и Јевреја.

Парастос јадовничким жртвама служили су свештеници Епархије горњокарловачке Српске православне цркве, док је јеврејску молитву за мртве читао главни рабин у Хрватској Лучијано Моше Прелевић.

Након парастоса, одржан је комеморативни скуп код спомен-обиљежја јадовничким жртвама, поред Шаранове јаме, гдје су и положени вијенци.

На комеморативном скупу говорили су предсједник Удружења “Јадовно 1941” Душан Басташић, предсједник Координације јеврејских општина Хрватске Огњен Краус, предсједник Српског народног вијећа у Хрватској Милорад Пуповац и други.

Вијенце су код спомен-обиљежја положили изасланик предсједника Републике Српске Душко Четковић, делегација Владе Српске коју су предводили министар рада и борачко-инвалидске заштите Петар Ђокић и министар просвјете и културе Горан Мутабџија, делегација Владе Србије коју је предводио изасланик премијера Србије Његован Станковић, те изасланик предсједника Хрватске Златко Гарељић.

Вијенце су, осим Басташића и Пуповца, положили и представници Спомен-подручја Јасеновац, Документационо-информационог центра “Веритас”, представници личко-сремске жупаниије, представници Савеза антифашистичких бораца Хрватске.

Након комеморативног скупа код Шаранове јаме, делегација грађана и Удружења “Јадовно 1941” посјетила је мјесто Слано на острву Пагу, које је било у саставу комплекса усташких логора Јадовно.

У комплексу логора смрти Госпић-Јадовно–Паг у Другом свјетском рату за 132 дана побијено је најмање 40.123 људи.

У Метајни, на острву Паг, отворен је први логор за жене и дјецу у Другом свјетском рату.

Дан сјећања на Јадовно – 24. јуни, ове године уврштен је у календар обиљежавања значајних историјских догађаја Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана