Знање из физике бијељинском матуранту Драгану Марковићу карта за Европску олимпијаду

Љиљана Алексић
Знање из физике бијељинском матуранту Драгану Марковићу карта за Европску олимпијаду
Знање из физике бијељинском матуранту Драгану Марковићу карта за Европску олимпијаду

Бијељина - Матурант бијељинске Гимназије “Филип Вишњић” Драган Марковић данас путује у Летонију на Европску олимпијаду из физике, гдје ће знање из тог предмета одмјерити са 100 такмичара из цијелог свијета.

Марковић је током школовања остварио веома запажене резултате и са такмичења из физике у Европи и свијету враћао се са прегршт медаља и признања. Овом младом заљубљенику у физику, који школовање планира да настави у престоници Србије, сан је да ради у “Церну”.

Марковића, који се осим на Европску, пласирао и на Свјетску олимпијаду из физике, која ће у јулу бити одржана у Израелу, јуче је угостио и први човјек Бијељине Мићо Мићић. У знак подршке, младом физичару је из градске касе одобрено 1.000 КМ.

- Након освојеног првог мјеста на изборном такмичењу за Европску олимпијаду из физике, освојио сам четврто мјесто на такмичењу на нивоу БиХ и на тај начин се пласирао на Свјетску олимпијаду. Град је увијек награђивао најбоље и талентоване ученике. Поред пријема у градској кући за нас, никад није изостала финансијска подршка за одлазак на велика такмичења или у истраживачке станице као што је “Петница” - истакао је Марковић.

Нагласио је да је непредвидивост у физици оно што га фасцинира и због чега воли ту науку.

- Планирам да студирам теоријску и експерименталну физику у Београду, а сан ми је да радим у “Церну” - рекао је Марковић.

Овај младић је и претходних година представљао своју школу, али и Републику Српску на престижним такмичењима.

- И прошле године сам остварио седмо мјесто на државном такмичењу, а као првопласирани из РС пласирао сам се на Европску олимпијаду из физике која се тада одржавала у Москви - рекао је Марковић.

Како је казао, само учешће на Олимпијади је огроман успјех за њега, али се нада најбољем резултату и медаљи.

- Тамо је огромна конкуренција. На Европској олимпијади ће бити око 100 такмичара, а на свјетској око 400 - рекао је Марковић, који је захвалан професорима на стеченом знању, али истиче да би образовни систем у РС требало побољшати.

Према ријечима градоначелника Бијељине, Градска управа на више начина пружа подршку младим и успјешним људима.

- Настојимо да подржимо људе који су најбољи представници нашег града, јер они то истински заслужују. Ове године смо суфинансирали израду два докторска и два мастер рада, сви ученици генерација, основних и средњих школа добијају стипендије, а награђујемо и оне који су на републичким такмичењима освајали медаље. Финансијски помажемо и одлазак најбољих ученика у истраживачку станицу “Петница”, а данас смо успјехе Драгана Марковића наградили са 1.000 КМ - нагласио је Мићић.

Припреме

За учешће на Олимпијади Драган Марковић се припремао  свакодневно.

- Припреме су биле интензивне, већином индивидуалне. Уз помоћ моје професорице Снежане Станкић, као и других предавача у Сарајеву, гдје су организовани кампови за надарене ученике, доста сам научио. Ту сам имао прилику да тестирам стечено знање и да видим на чему још треба да радим - каже Драган.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана