Завршена манифестација “Дани Вучијачке бригаде - Липа 2019”

Срна
Завршена манифестација “Дани Вучијачке бригаде - Липа 2019”

Брод - У мјесту Липа завршена је дводневна манифестација “Дани Вучијачке бригаде Липа 2019”, која је одржана као успомена на херојску одбрану простора који данас повезује Добој и општине Модрича, Дервента, Вукосавље и Брод.

У спомен-цркви посвећеној Светом Јовану Владимиру на Липи служена је литургија, одржан парастос и положени вијенци на спомен-обиљежја погинулим српским борцима.

Обраћајући се присутнима, предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић рекао је да се једна од значајнијих битака у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату одиграла на Липи, гдје се бранила слобода, огњиште и нејач.

“Овдје смо створили услове да доведемо скоро до пораза непријатеља, који је намјеравао да српски народ протјера са вјековних српских огњишта. Војска Републике Српске је одговорила свим историјским и уставним обавезама које је имала”, рекао је Савчић.

Он је додао да је обавеза свих да се сјећају најхрабријих бораца који су дали животе за стварање Републике Српске.

Начелник општине Брод Илија Јовичић рекао је да је Вучијачка бригада одбранила српски народ на подручју Брода, Модриче, Добоја, Подновља, Вукосавља, а њени припадници су дали животе за слободу и Републику Српску.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Брод Зоран Видић рекао је да се сваког викенда пред Спасовдан његује спомен на борбе вођене 1992. године, када је спријечено даље цијепање Републике Српске и омогућен наставак пробоја коридора.

“Одбраном овог простора створени су услови за војну операцију жКоридор животаж, најславнију битку у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату. На коти Липа изграђена је спомен-црква посвећена Светом Јовану Владимиру, а у порти су подигнути споменици српским борцима погинулим у одбрамбено-отаџбинском и Другом свјетском рату”, додао је Видић.

Он је подсјетио да је данашње обиљежавање веома тужно за српско становништво, посебно са простора општине Брод, гдје је више од 13.000 Срба протјерано са вјековних огњишта у року од пар дана.

У оквиру манифестације “Дани вучијачке бригаде” јутрос је испред мотела “Камен” у Доњем Клакару око 100 учесника кренуло у пјешачки поход “Путевима првог прогона Срба у БиХ”.

Током похода положили су цвијеће на мосту недалеко од мјеста погибије српских бораца Радована Радовановића и Миле Стевића, те наставили пут до Горњих Врела, положили цвијеће, а потом кренули даље према Липи.

Парастос је одржан и испред спомен-обиљежја легендарном комаданту Вучијачког одреда Југословенске војске у отаџбинском рату Бранку Ковачевићу и свим јунацима из периода 1941- 1945. година, гдје су положени вијенци.

Одржана је и бициклијада и маратон са Трга патријарха Павла у Броду до Липе.

Вијенце испред спомен плоче погинулим борцима положиле су породице погинулих бораца, предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић, начелници општине Брод и Модрича Илија Јовичић и Младен Крекић, делегација Града Добој, затим представници општинских борачких организација из Брода, Модриче, Добоја, Петрова.

Вијенац је положила и делегација Удружења ампутираца Добој, Републичка организација за тражење несталних цивила, Ветерани општине Модрича, Ветерани 5. Одреда из Добоја, Равногорског четничког покрета Брод и друге делегације.

Oрганизатори манифестације “Дани Вучијачке бригаде - Липа 2019” били су општинска Борачка организација, Српска бригада Вучијака, а покровитељи су општина Брод и Туристичка организација.

Током прва три мјесеца одбрамбено-отаџбинског рата 1992. године на линији одбране од Модриче и Добоја, на планини Вучијак, на коти Липа, заустављен је продор регуларних јединица Хрватске војске и паравојних муслиманско-хрватских снага из правца Брода и Дервенте у дубину српске територије на Требави и Озрену.

За мање од три мјесеца погинула су 124 борца са Вучијака и 47 војника бивше ЈНА, бранећи линију одбране дугу 25 километара.

До Липе је обезбијеђен превоз из Брода и организован ручак за све посјетиоце./

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана