Ускоро нова исплата за раднике “Фармланда”

Милијана Латиновић
Ускоро нова исплата за раднике “Фармланда”

Бањалука - Бившим радницима некадашње Говедарске фарме “Фармланд” из Нове Тополе идуће седмице требало би да буде подијељено још 90.000 марака, колико је прикупљено од продаје пелетаре и неколико заплијењених машина.

Потврдила је то јуче за “Глас Српске” адвокат Мирослава Дринић, која заступа 55 бивших радника “Фармланда”, нагласивши да ни десет одсто главног дуга према радницима није измирено.

Почетком прошлог мјесеца бившим радницима некадашњег гиганта први пут је након скоро пет година исплаћен дио дуга, а новац је обезбијеђен јавном продајом заплијењених ствари у овом пропалом предузећу.

- Успјели смо да коначно продамо пелетару с обзиром на то да је било спорно ко је власник постројења. Суд је одбио приговор трећег лица које се раније жалило и упутио га на парницу. Међутим, појавио се купац који је понудио да непосредном погодбом купи пелетару, а други купац је купио неколико покретних ствари, тако да смо у тим двјема погодбама обезбиједили 90.000 марака на судском депозиту - рекла је Дринићева.

Додаје да би у идућих седам дана требало да буде исплата дијела дуга радницима.

- Чекамо да судски вјештак обрачуна колико коме припада од прикупљеног износа, а по основу укупног дуга како би радници добили дио новца - рекла је Дринићева.

Иако је клупко коначно почело да се одмотава, бивши радници истичу да је свака ова исплата кап у мору у односу на укупне износе које им “Фармланд” дугује.

- Нисмо били оптимистични да ћемо уопште ишта успјети продати јер годинама фарма зјапи празна, а вријеме је учинило своје и ствари су доста оронуле. Задовољни смо да било шта добијемо након толико година - казала је бивша радница “Фармланда” Борка Вујмиловић.

“Фармланд” радницима дугује око 300.000 марака, без камата, на име неисплаћених плата, а осим тога, запосленима нису уплаћивани ни доприноси, па не могу да се пензионишу. Радници су 2017. године добили судски спор против “Фармланда”, али годинама ништа нису могли да наплате.

Лицитација

Мирослава Дринић каже да је током двију лицитација прикупљено око 190.000 КМ, од чега су радницима исплаћена дуговања само по основу камата.

- Чекамо да суд закаже још један термин јавне продаје како бисмо покушали да продамо бар још нешто. Остали су системи за наводњавање, чија вриједност није велика, али сигурно би радницима добродошло да и то буде продато - казала је Дринићева.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана