Требињска Гимназија изњедрила глумце и музичаре

Ратомир Мијановић
Требињска Гимназија изњедрила глумце и музичаре

ТРЕБИЊЕ - Гимназија у Требињу, која носи име Јована Дучића, баштини дугу традицију, а ускоро ће обиљежити девет деценија рада.

У овој школи образовали су се многи ђаци који су касније постали познати и ван граница Херцеговине, а требињску Гимназију похађала је и позната глумица Наташа Нинковић, као и кантаутор Ранко Слијепчевић.

Интересантно је да су 1938. године пјесник Јован Дучић, чије име носи Гимназија, и министар иностраних дела Милан Стојадиновић положили камен темељац за ову зграду, која је изграђена тек тридесет година касније.

Ученици Гимназије "Јован Дучић" традиционално полажу, уочи матурске вечери, цвијеће на споменик славном пјеснику и на тај начин праве велики корак ка свијету одраслих. Године које су за нама оставиле су Требињцима понос да имају једну тако квалитетну и успјешну образовну установу, а од година које долазе ученици који однедавно сједе у новим клупама, и многи ђаци основних школа, очекују коначно рјешење питања изградње једне нове зграде коју су свакако заслужили.

Ових дана, послије двије деценије, Гимназија "Јован Дучић" је добила нови учионички намјештај, клупе, столице и катедре, сазнајемо у овој образовној установи. 

Према ријечима директора Гимназије, професора Драгослава Бањка, намјештај је набављен по веома повољним условима, за нешто више од 20.000 марака.

- Годинама смо прикупљали ова средства, највише од ученичке партиципације, а набављено је 105 клупа, 200 столова и катедре - каже директор требињске Гимназије и наглашава да ће у будућем периоду настојати да набаве намјештај за преостале двије учионице и кабинете за физику и хемију.

- За ове кабинете већина новца је готово обезбијеђена захваљујући бројним донаторима и треба очекивати да ће ускоро и ове учионице засијати у новом свјетлу - наглашава Бањак.

У Гимназији су, послије дуго година, замијењени и прозорски отвори на двије трећине учионица и кабинета. У 16 учионица требињске Гимназије наставу похађа 416 ученика.

Иначе, три требињске средњошколске установе, Гимназија "Јован Дучић", Центар средњих школа и Техничка школа, које су смјештене у једну зграду, конкурисале су за средства код Министарства просвјете и културе РС и јапанске владе како би добили новац за обнову фасаде зграде у коју су смјештене већ дуги низ година.

Много награда су освојили требињски гимназијалци и у још више пројеката учествовали, и сваки пут показали да достојно носе назив своје школе.

Градња нове зграде

Највећи проблем у Гимназији је недостатак фискултурне сале, а настава се обавља вани или у учионицама. У овој школи наглашавају да су још 1999. године добили писмено обећање од ресорног министарства да ће се градити школска зграда из средстава јапанских донација. Гимназија је у ту сврху направила идејни пројекат, обезбиједила земљиште за њену изградњу, али до данас није ништа урађено. Изградњом нове зграде ослободио би се простор за друге двије школе, гдје се настава одржава чак и у подрумским просторијама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана