Са роботом у руци Зоран Граховац до титуле инжењера

Данијела Стоканић
Са роботом у руци Зоран Граховац до титуле инжењера

Бањалука - Један од најбољих студената у историји бањалучког Машинског факултета Зоран Граховац знање и љубав према машинству и електроници преточио је у стварање робота, помоћу којег ће сутра покушати да одбрани дипломски рад и понесе титулу инжењера.

Он каже да је свој изум направио по моделу сегвеја, који ради на принципу сензора и може да детектује нагиб, те се креће напријед, назад, лијево и десно.

Граховац сматра да ће роботи у будућности бити примјењивани у свим областима, па тако и у домаћинству, због чега се и опредијелио за смјер мехатроника на Машинском факултету. Овај талентовани двадесттрогодишњак каже да са нестрпљењем чека да свој модел, за чију израду му је било потребно неколико мјесеци, представи професорима, колегама, породици и пријатељима.

Овај успјешни младић са просјеком оцјена 9,58 више пута проглашаван је за студента генерације на Машинском факултету, а нашао се и међу шест најбољих на бањалучком Универзитету. Уз предан рад и учење, стизао је да учествује и у раду студентских организација и тако покуша да побољша положај својих колега, којима је на часовима које је држао преносио своје знање.

Граховац каже да су његов труд и рад препознали многи, због чега је током школовања примао више стипендија, између осталог из Фонда "Др Милан Јелић". Његове полице красе и бројне награде које је освајао на такмичењима, а као најдражу Зоран је издвојио сребрну медаљу са 57. окупљања студената машинства гдје су учествовали студенти са 15 факултета из региона.

- Изабрао сам мехатронику која је релативно нова техничка дисциплина, која обухвата машинство, електротехнику и информатику. Та комбинација ми се веома свиђа, јер сам увијек имао склоности ка новим технологијама - казао је Граховац.

Додао је да у наредном периоду планира да се бави системима аутоматског управљања, аутоматизацијом производње и роботиком.

- Први циклус студија је само почетак. На јесен планирам да упишем мастер, а у наредном периоду ћу одлучити да ли ће то бити у Српској или иностранству, гдје бих волио наставити студије, јер сматрам да је важно да се током школовања упознају и други системи образовања - казао је Граховац који није крио узбуђење због одбране дипломског рада.

Према његовим ријечима, нови почетак не значи да ће се искључити из друштвених дешавања на Машинском факултету и Универзитету.

- Била би ми част да на факултету, гдје сам стицао знање, будем изабран за асистента - казао је Граховац.

Декан Машинског факултета у Бањалуци Дарко Кнежевић за Зорана има само ријечи хвале.

- У питању је веома квалитетан студент. Осим што је био изузетан током студија, Зоран је бриљирао и у студентским организацијама - казао је Кнежевић.

Према његовим ријечима, овај младић је својим радом и упорношћу много допринио Машинском факултету, због чега ће, каже, покушати да га задржи у овој високошколској установи која вапи за талентима.

- На мехатроници, коју је Зоран завршио, потребни су нам асистенти. Међутим, проблем је то што смо прешли на систем четири плус један, а раније је, кад је он уписао факултет, био систем три плус два, односно са 180 ECTS бодова, што је недовољно за асистента - казао је Кнежевић.

Објаснио је да је по садашњем Закону о високом образовању РС потребно 240 ECTS бодова, због чега Зоран, да би постао асистент, мора завршити мастер без обзира на то што се, истиче Кнежевић, ради о врхунском дипломцу.

- Тражићемо неки други начин да задржимо Зорана на факултету, јер нама такви требају - поручио је Кнежевић.

Студенти

Према ријечима Дарка Кнежевића, на овом факултету су до сада била само три студента са бољим просјеком.

- Они су прије три године завршили мастер, а Зоран их по просјеку прати у стопу. Од њих четворо не бих могао издвојити никог и рећи да је бољи - казао је Кнежевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана