Рунић: Од донације Србије финансирали би капиталне пројекте

Срна
Рунић: Од донације Србије финансирали би капиталне пројекте

Дрвар - Капитални пројекат за повратничку општину Дрвар у Федерацији БиХ, са већинским српским становништвом, који би се финансирао од донације Владе Србије, је уређење фасада и кровова у главној улици у граду, изјавила је Срни начелник општине Душица Рунић.

“Нашој општини је пријеко потребна и реконструкција водоводне мреже, чиме бисмо ријешили проблем водоснабдијевања”, рекла је Рунићева и додала да је у Дрвару потребно изградити пијацу.

Рунићева је нагласила да Срби у ФБиХ једину помоћ коју очекују и имају је од Србије и Републике Српске.

“Неизмјерно смо захвални Републици Српској и Србији на донаторским средствима која су нам до сада одобрена. То нам јасно говори да нисмо заборављени”, нагласила је Рунићева.

Она је навела да су донаторска средства Србије која је општина Дрвар до сада добила утрошена за постављање уличне расвјете /230.000 КМ/, израдњу раскрснице /177.000 КМ/, набавку патронажног возила за локални Дом здравља /30.000 КМ/, а приводи се крају пројекат реконструкције и асфалтирања путева на подручју општине, за шта је обезбијеђено 245.000 КМ.

Рунићева је додала да су средства која је општина добила од Републике Српске утрошена у изградњу централног спомен-обиљежја погинулим борцима Српске, а вриједност те инвестиције је 178.000 КМ.

“Изградња централног спомен-обиљежја погинулим борцима Српске је у току требаће нам додатна средства за изградњу приступног пута намијењеног инвалидима”, наводи Рунићева.

Премијер Републике Српске Радован Вишковић је након састанка у априлу са предсједником и премијером Србије Александром Вучићем и Аном Брнабић у Београду, рекао да ће Србија као помоћ за разне пројекте у Републици Српској издвојити 9,3 милиона евра, умјесто раније договорених око 8,5 милиона евра.

Вишковић је најавио да ће бити одржан састанак градоначелника и начелника општина из Српске, те општина из ФБиХ са већинским српским становништвом, са званичницима Српске и Србије о реализацији досадашњих и сарадњи на реализацији будућих пројеката.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана