Партизани, Тито, Нијемци - Десант на Дрвар историјска борба против окупације

ATV, RTRS
Партизани, Тито, Нијемци - Десант на Дрвар историјска борба против окупације

На Титов рођендан бити у мјесту на који је извршен историјски десант је посебан доживљај. То смо данас чули скоро на сваком кораку.

Бројни поштоваоци лика и дјела Јосипа Броза стигли су данас у Дрвар да се присјете обиљежавања његовог рођендана, некадашњих слетова за Дан младости и евоцирају успомене на неуспјели њемачки десант. 

“Чак се сјећам да сам видјела ту да су прошли Нијемци са једним младићем који је има око 15 година који је био наоружан шанжером. Толико, ја сам узбуђена не могу више да говорим”, каже Добрила Стојаковић.

“Оно што се овдје догодило прије 75 година, велика је побједа Тита, његових Партизана, његове идеје и народа Дрвара”, каже Раде Пилиповић, члан Друштва “Јосип Броз Тито” Бањалука. 

200 летјелица, 170 једрилица са око 700 падобранаца, све то сручило се на Дрвар 1944. године. 

Десант на Дрвар био је оперативни дио Њемачке замисли с циљем да се уништи  Врховни штаб Народноослободилачке војске а Јосип Броз Тито убије или зароби. У шест сати ујутру непријатељске снаге напале су овај градић, али су храбри Партизани успјели да га одбране. 

Обиљежавање годишњице десанта на Дрвар сваке године окупи бројне антифашисте из крајева бивше Југославије. У градић је данас стигло више од двије хиљаде људи. 

- “За мене је то јако велики датум, ја сам 46. рођена а 45. је завршен рат. Ја сам ту историју учила и пресрећна сам што сам дошла.” 

- “Ријетко ко може да да оцјену колико то значи, какве су биле то борбе за које су људи дали своје животе и требамо то цијенити и даље и преносити на омладину. Колико вас је из Тешња дошло, долазите ли сваке године? Пун аутобус и сваке године долазимо”, кажу грађани. 

У Дрвару је ове године ипак нешто другачије. Титова пећина, због одрона кој је уништио дрвену бараку, за посјетиоце није отворена већ два мјесеца. За реконструкцију је потребно око 60 хиљада марака. 

“Јавља нам се велик број људи који су вољни покренути разне акције, ако ми не успијемо од надлежних институција добити одгорове у смуслу да подржавају и да су обезбиједили средства за реконструкцију коју ћемо радити фазно и у дијеловима, онда ћемо бити принуђено да употријебимо неке друге начине прикупљања средстава”, каже Душица Рунић, начелник општине Дрвар.

Титову пећину годишње је посјећивало од пет до 10 хиљада туриста. Посљедњи пут је обновљења 2006. године, а меморијални комплекс са Музејом “25. мај” отворен је 2009.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана