Отворен “Љетни фестивал културе и спорта” у Милићима

Срна
Отворен “Љетни фестивал културе и спорта” у Милићима

Милићи - Свечаним откривањем бисте великог руског космонаута Јурија Гагарина у милићком Парку великана, данас је у Милићима означен почетак “Љетног фестивала културе и спорта Милићи 2018”.

Бисту су свечано открили предсједник Комитета за награде и титуле Руске Федерације Владимир Шихаљејев и Рајко Дукић, предсједник Компаније “Боксит” која је генерални покровитељ манифестације.

Дукић је новинарима објаснио да милићки Парк великана, са посебним поставкама бисти српских, руских, европских, кинеских и индијских великана, од данас има укупно 44 бисте, самим тим представља значајну културну и туристичку атракцију на мапи српског туризма.

Парк је отворен 2010. године, а недавно је допуњен бистама кинеских великана Конфучија и Денга Сјаопинга, индијских великана Махатме Гандија и Рабиндраната Тагоре, те српских великана Петра Другог Петровића Његоша и Михаила Петровића Аласа.

“Ми смо тиме жељели да одамо трајну почаст људима и ствараоцима, који су оставили велики траг у историји и развоју човјечанства”, рекао је Дукић.

Шихаљејев је Дукићу на свечаности уручио Орден Светог цара Николаја, којим га је Комитет одликовао за заслуге у јачању пријатељских и блиских односа српског и руског народа и велики допринос изградњи и обнови православних храмова.

Шихаљејев је новинарима рекао да је срећан што постоје људи коју његују руску историју и што су створили посебан парк у коме су представљени руски великани.

“Захваљујемо за пријетељсто са Русијом и желимо вам све најљепше”, рекао је Шихаљејев.

Посебна признања Комитета на данашњој свечаности додијељена су Борачкој организацији општине Милићи, за допринос у стварању Републике Српске, те Компанији “Боксит” за професионалне заслуге и репутацију у пословном амбијенту.

На данашњој свечаности представљен је и програм “Љетног фестивала културе и спорта Милићи 2018”, који ће трајати до 4. августа.

У току фестивала најављено је одржавање Међународног турнира у малом фудбалу, Фестивала фолклора и народног стваралаштва православних земаља, Међународног турнира у кошарци, трке до врха “Рајковог торња”, такмичења у пливању, те 5. међународне ликовне колоније “Боксит и боје”.

Манифестација “Љетњи фестивал културе и спорта Милићи 2018” трајаће до 4. августа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана