Обиљежен Дан формирања Друге лаке пјешадијске бригаде

Срна
Обиљежен Дан формирања Друге лаке пјешадијске бригаде

Невесиње - У мјесту Лука код Невесиња данас је обиљежен Дан формирања Друге лаке пјешадијске бригаде Војске Републике Српске.

Тим поводом служен је помен погинулим борцима и положени су вијенци на спомен-обиљежје на којем су исписана имена 207 погинулих бораца и 109 цивила.

Код спомен-обиљежја у Луци помен је служио свештеник Младен Чалија, који је окупљеним припадницима бригаде и њиховим потомцима поручио да буду достојни својих сабораца и предака који су поднијели велику жртву да би садашње генерације живјеле слободно и достојанствено.

Предсједник Општинске борачке организације Невесиње Синиша Шиповац поручио је да су данас свима најпотребнији слога, разумијевање и мудрост, како би била сачувана Република Српска коју су стварали хероји.

Начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић нагласио је да је Друга лака пјешадијска бригада Војске Републике Српске имала велики значај у одбрани Херцеговине и читаве Републике Српске.

“У знак сјећања на хероје и страдалнике заједно са Коњичанима подигли смо споменик који ће трајно подсјећати на њихов патриотизам”, нагласио је Авдаловић.

Бивши припадник бригаде и члан Удружења Коњичана Драго Глоговац истако је да је ова бригада војнички одбранила народ и територију, али су више силе цртале границе које су њихове домове оставиле ван Републике Српске.

Мирослав Булајић из Луке, који је био је припадник Друге лаке пјешадијске бригаде, рекао је да ни толико година послије рата успомене на ову војну формацију не блиједе.

“Било је тешких и тужних тренутака, патње и разарања, али можемо бити поносни на јединство сабораца из Невесиња и Коњица, које је спријечило веће страдање”, истакао је Булајић.

Вијенце су положиле делације општине Невесиње, Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, Борачке организације Републике Српске, општинских борачких организација Невесиње, Вишеград, Љубиње и Требиње, Организације породица погинулих и несталих, Удружења старјешина Војске Републике Српске и невесињског Равногорског покрета.

Друга лака пјешадијска бригада Војске Републике Српске је током рата имала зону одговорности од око 70 километара - од Живањског дола до Љубине на коњичко-невесињском ратишту.

Ова бригада израсла је из Првог одреда српске територијалне одбране који је формиран од мјештана Борака и околних села и добровољца који су помогли прогнаном српском становништву из Коњица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана