Музеј у Фочи добио сувенирницу

Срна
Музеј у Фочи добио сувенирницу

Фоча - Музеј Старе Херцеговине из Фоче придружио се обиљежавању "Европске ноћи музеја" концертом класичне музике, који су извеле фочанска пијанисткиња Соња Марковић и виолинисткиња из Требиња Ања Дучић.

Посјетиоци су синоћ након концерта, уз коктел, могли да погледају сталне музејске поставке, а врата музеја остала су отворена до поноћи.


У "ноћи музеја", фочански чувар културне баштине добио је сувенирницу, а најављено је и проширивање поставке о првом домаћем хирургу у БиХ, Фочаку Ристи Јеремићу.

Директор Музеја Старе Херцеговине Сњежана Кунарац нагласила је да је одавно постојала потреба за сувенирницом, јер туристи увијек траже да понесу нешто за успомену.

"Тренутно нам је сувенирница смјештена у малом простору, који можда није адекватан, али за почетак ће то бити довољно. У понуди имамо магнете, разгледнице, књиге о историји Фоче, умјетничке слике, а свакако да ћемо се трудити да повећамо избор", рекла је Кунарац.

Кустос-историчар музеја Данко Михајловић навео је да ова установа континуирано прикупља музејску грађу, те да тренутно највише раде на проширивању поставке о доктору Јеремићу, који је свој радни вијек провео ван Фоче, али је дао велики допринос развоју спорта и културе у свом завичају.

Михајловић је нагласио да Музеј на овај начин жели да се одужи великом ентузијасти који је у Фочи основао прво Соколско друштво у БиХ за вријеме аустроуграске окупације, а затим и прво Трезвењачко друштво "Побратимство", да би касније широм БиХ био покретач таквих организација.

"Бавићемо се мало и пјевачким друштвом које је постојало у Фочи у том периоду, те жПросвјетомж, која је била веома битна за развој културе и образовања", навео је Михајловић.

Фочански музеј основан је 1956. године, а његове сталне поставке су Фоча у прошлости, Етнографска поставка, фочански период НОБ-а, Битка на Сутјесци, Фоча у Одбрамбено-отаџбинском рату са спомен собом погинулих бораца и нова поставка о знаменитом фочаку Ристу Јеремићу, која је још у изради.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана