Љиљана Стевић: Кинески језик и обичаји надохват руке

Данијела Стоканић
Љиљана Стевић: Кинески језик и обичаји надохват руке

Курсеви кинеског језика, који ће за студенте и професоре Универзитета у Бањалуци бити бесплатни, предавања из кулинарства, калиграфије, традиционалног сликарства и борилачке вјештине таиђи, посјете Кини, те размјена будућих академаца и наставника само је дио оног што становницима Српске нуди Конфучијев институт.

Рекла је ово у интервјуу за "Глас Српске" директорица Конфучијевог института на Универзитету у Бањалуци Љиљана Стевић.

Према њеним ријечима, отварањем Института 21. јануара успостављају се сасвим нови хоризонти сарадње између Републике Српске и Кине.

ГЛАС: Колико оснивање овог института значи за Универзитет у Бањалуци?

СТЕВИЋ: Бањалучки Универзитет постаје дио глобалне мреже од 525 Конфучијевих института у 146 земаља. Студенти ће добити прилику да стекну нова знања која ће их учинити конкурентнијим на тржишту рада. Моћи ће да прате истраживања и радове на кинеском језику. Такође, најбољим полазницима курсева биће обезбијеђене посјете Кини, гдје ће моћи да додатно усавршавају кинески језик. Осим тога, постоји могућност сарадње са кинеским факултетима и размјене студената, учешћа у заједничким пројектима, а наставно особље ће такође имати прилику да се усавршава у Кини као и да гостује на кинеским универзитетима. Институт ће конкретно пружати помоћ у обезбјеђивању стипендија студентима који се одлуче за студирање у Кини.

ГЛАС: Који је циљ отварања Конфучијевог института у Српској?

СТЕВИЋ: Циљ отварања овог института је промовисање кинеског језика и културе, јачање образовне сарадње између Кине и РС, као и јачање дипломатских веза и привредне сарадње, али и активно учешће у оквиру Појас и пут иницијативе и Оквира сарадње 16+1 с циљем бољег позиционирања РС у међународним оквирима.

ГЛАС: Који су задаци за наредни период?

СТЕВИЋ: Организоваћемо наставу из кинеског језика, као и обуку наставника кинеског језика. Институт ће одржавати испите из кинеског језика и издавати сертификате наставницима кинеског. Радићемо и на пружању информација о кинеском образовању, култури, економији, политици, музици и филму и организовати активности језичко-културне размјене између Кине и других земаља.

ГЛАС: Ко ће све имати прилику да похађа курсеве кинеског језика?

СТЕВИЋ: Осим студента и професора Универзитета у Бањалуци, прилику за учење кинеског језика имаће и остали становници Српске и то по промотивним цијенама. Језички курсеви ће бити организовани у трајању од три мјесеца, а уписи ће бити два пута годишње. Зависно од групе, настава ће се одвијати пријеподне или у вечерњим терминима. Курсеве ће држати кинески лектори и синолози из РС. Групе ће бити формиране по степену знања и старости полазника. На крају сваког курса, полаже се тест и добија сертификат Конфучијевог института за одређени ниво знања. Овај институт ће организовати и кинески национални стандардизовани тест којим се одређује ниво знања кинеског језика нематерњих говорника.

ГЛАС: Осим проучавања кинеске културе, шта ће Институт становницима Српске још понудити?

СТЕВИЋ: Институт ће имати и специјализоване језичке курсеве за пословну заједницу, као и предавања из области пословања и пословних пракси у Кини. У оквиру овог курса предвиђена су и гостовања и предавања предузетника који имају богато искуство у пословној сарадњи са Кином. На Факултету политичких наука, гдје ће Институт бити смјештен, у сарадњи са професорима и деканом организоваћемо предавања. Предвиђено је организовање научних конференција гдје ћемо бити мост професорима из Кине и експертима из специјализованих азијских студија који би представљали своја истраживања.

Подршка

ГЛАС: Да ли је ово прилика да се унаприједи и економска сарадња Српске и Кине?

СТЕВИЋ: Препозната је важност образовања нових генерација које ће моћи директно да комуницирају и сарађују са Кином која је данас друга највећа привреда на свијету мјерено нивоом бруто домаћег производа и највећа земља извозник. Кина се позиционирала као једна од водећих сила свијета, а њена подршка је од великог значаја за РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана