Група од 250 проблематичних миграната биће пребачена код Сарајева

klix.ba
Група од 250 проблематичних миграната биће пребачена код Сарајева

Сарајево - У прихватни центар Ушивак код Хаџића у Кантону Сарајево данас ће бити пребачено 250 проблематичних миграната са подручја Унско-санског кантона (УСК), преноси klix.ba.

Наводи се да ће Министарство унутрашњих послова Унско-санског кантона обезбјеђивати аутобусе с мигрантима, а коришћење возила платиће Међународна организација за мигранте у БиХ (ИОМ).

Кантонални министар полиције Нермин Кљајић јуче је изјавио да се пуних осам мјесеци чека да државне власти БиХ преузму стварну бригу о мигрантским центрима у овом дијелу земље, као и да донесу кућни ред, правилник о понашању, именују управнике и осигурају службу обезбјеђења.

У овом тренутку сигурно је једино да ћемо одмах вратити вишак од 250 миграната који ће бити смјештени у прихватни центар Ушивак. Ради се једним дијелом, условно речено, о проблематичним мигрантима који су током протеклих мјесеци изазивали инциденте, туче и чинили друга кривична дјела”, казао је Кљајић.

Наводи се да ће остатак од 3.200 миграната који су смјештени у прихватним центрима Бира и Ђачки дом у Бихаћу, у објекту “Мирал” у Великој Кладуши и Хотелу “Седра” у Цазину сачекати коначни епилог вишемјесечног неспоразума и пребацивања одговорности између Министарства безбједности БиХ и актуелне извршне власти у УСК.

Општина Хаџићи изразила је протест због начина на који се рјешава мигрантска криза у БиХ, тврдећи да је изостало планско и ефикасно рјешење овог проблема.

Тренутни број миграната у бившој касарни ''Ушивак'' (око 500) у многоме је промијенио демографску слику Ушивака и Доњих Хаџића и битно промијенио услове живота нагоре. Најављено пребацивање додатних 250 миграната проблематичног карактера сигурно ће још више погоршати услове живота околног становништва и учинити сложенијом безбједносну ситуацију”, поручили су из ове општине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана