Дрвенар се окомио на јабуке и шљиве

Анита Јанковић-Речевић
Дрвенар се окомио на јабуке и шљиве

Бањалука - Најезда биљног дрвенара, према процјенама стручњака, овог прољећа у РС захватила је између пет и 15 одсто стабала јабуке и шљиве, док је у запуштеним воћњацима инсект сасушио и до 50 одсто садница, а појаву воћног сипца узроковали су агроклиматски и агротехнички фактори.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС истичу да је појава дрвенара, који буши стабла воћа, уочена у априлу о чему су произвођачи благовремено обавијештени. Наводе да је почетком вегетације на неколико засада крушке потврђено и присуство бактериозне пламењаче, те да су предузете потребне мјере с циљем спречавања ширења те биљне болести.

- Напад дрвенара забиљежен је на подручју добојске и бањалучке регије, а бактериозна пламењача се појавила у Саничанима код Приједора на два засада крушке. У тим воћњацима бактериозна пламењача први пут је регистрована 2016. године, али како хемијске мјере заштите нису дале резултат, у априлу су засади уништени, те је ширење болести заустављено - рекли су у Министарству пољопривреде.

Истичу да су напади дрвенара карактеристични за млађе засаде, до десет година старости, те да се инсект окомио на јабуке сорте гала, ајдаред и грени смит, као и на шљиве. 

- У највећем броју случајева оштећене су саднице на забареним дијеловима парцела, у нижим, равничарским крајевима или и у доњем дијелу падине, гдје се приликом сливања вода дуже задржава. Инсект је забиљежен и у лоше одржаваним засадима у којима нису спроведене агротехничке мјере, а према грубим процјенама, штета је мања у односу на 2013. и 2014. годину - рекли су у ресорном министарству и додали да ће се појава дрвенара у одређеној мјери негативно одразити на овогодишњу производњу воћа.

Појашњавају да је дрвенар секундарна штеточина која напада углавном исцрпљена воћна стабла, а узрок његовог појачаног присуства овог прољећа су лоше агротехничке мјере и агроклиматски услови који су обиљежили претходну годину.

- Штета настаје јер инсект буши дебла, при чему се прекидају проводни судови и долази до слабљења и сушења стабала. Једини ефикасан начин борбе је одржавање добре кондиције воћака, а с обзиром на то да је прошло љето било веома топло, у воћњацима у којима није било довољно воде дошло је до недовољне акумулације храњивих материја, што се негативно одразило на кондицију биљака и њихову припрему за зиму - рекли су у Министарству пољопривреде.

С циљем превазилажења проблема и спречавања даље појаве дрвенара, из Министарства пољопривреде апелују на воћаре да на засадима у којима је уочен напад дрвенара спроведу хемијске мјере, те да спале осушене саднице.

- Воћке које су у добром стању, а на којима су присутна оштећења, потребно је додатно прихранити и растеретити како би се покушале ревитализовати. Садњу на искрченим дијеловима парцеле не треба обављати док се земљиште адекватно не припреми - савјетују у ресорном министарству.

Производња воћа

У Министарству пољопривреде истичу да се на подручју РС производња воћа и грожђа у интензивним и полуинтензивним системима одвија на око 14.500 хектара.

- Процијењена производња воћа намијењеног тржишту и прехрамбеној индустрији у Српској ове године износи око 331.500 тона, а вриједност производње се процјењује на око 201,6 милиона КМ - рекли су у ресорном министарству.

Мјере за дугорочно сузбијање дрвенара и пламењаче

- током подизања засада водити рачуна о избору адекватног земљишта и његовој припреми

- извршити рано постављање ловних клопки и праћење почетка лета дрвенара прије убушивања у дебло

- редовно подривати засаде, уносити довољне количине стајњака у земљиште, наводњавати засаде у сушним периодима

- вршити стални надзор и праћење појаве бактериозне пламењаче

- активирати информациони систем за рано упозоравање на појаву пламењаче

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана