Драган Радочај ломио кости и у сну

nezavisne.com
Драган Радочај ломио кости и у сну

Приједор - Драган Радочај (19), мјештанин Љескара, малог села код Приједора, болује од изузетно ријетке болести остеогенисис имперфецта или болести стаклених костију.

Због природе болести, гдје на најмањи покрет, а често и у стању потпуног мировања долази до пуцања костију, Драган је до своје десете године избројао више од стотину ломова.

Ломио је руке, ноге, вилицу, прсте, ребра, кључну кост, већином је носио гипс, али доста пута би кости срасле саме, а неријетко се знало и десити да му у исто вријеме буду сломљене обје ноге или руке, пишу Независне новине.

Како каже Драган Радочај, и буђење је знало било права ноћна мора, јер је кости ломио и у сну, а и понеки оброк се завршавао у сузама, са сломљеном вилицом.

"Било је веома тешко одрастати са таквом болести, болови су страшни, увијек сте у гипсу и никада не знате шта може да се догоди. Мајка Драгана ме је носила у школу и враћала, али сам морао одустати, тако да сам завршио само четири разреда основне школе, нажалост", испричао нам је овај вјечито ведри и насмијани младић и додао како је сам научио енглески језик те да му је у плану да се упише информатички курс.

Драган истиче како се треба увијек у животу борити и да никада нема разлога за одустајање без обзира на то у каквој се ситуацији човјек налази.

"Човјек мора да се бори, шта ми друго преостаје. Ја сам, на примјер, проучио све о стакленим костима, јер сам хтио да знам о чему се ради. Увијек себи тражим неки занимљив садржај, неки хоби да се заокупим", каже Драган.

Он има обична инвалидска колица, а сања она са електричним мотором јер она за њега значе слободу, није му ни важно да ли ће бити нова или половна, само да раде.

"Гледао сам на интернету и баш су скупа. Једна што сам нашао су била најјефтинија, а коштала су 4.000 евра. То моји родитељи немају одакле да плате, али мени би значила као читав свијет, јер не бих више био везан за једно мјесто и зависио од других да ме изведу напоље и то на једно мјесто, гдје проведем све вријеме", говори Драган.

Шест чланова породице Радочај живи у веома тешким условима, а једини извор прихода је очев повремени посао ауто-превозника.

"Драган не може сам покретати обична колица, тако да, када негдје хоће да иде, неко од нас мора с њим. Апелујем на све људе који могу да помогну на било који начин да разумију нашу ситуацију, а поготово да покушају да се ставе у позицију мога дјетета и кроз шта он све пролази", кроз сузе прича Драгана.

Они који могу да помогну овом храбром младићу да оствари свој сан могу да му се јаве на број телефона 066/838-086.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана