Дијана Коцић, јутјуберка из Београда: Отишла на Непал само са руксаком, дошла пуне душе

Љиљана Алексић
Дијана Коцић, јутјуберка из Београда: Отишла на Непал само са руксаком, дошла пуне душе

Бијељина - Иако сам обишла више од 25 земаља Непал је нешто што највише памтим и на мене је оставио најјачи утисак. То је било путовање на којем сам много тога радила први пут. Путовала сам први пут сама на 20 дана, без кофера, само са ранцем на леђима, тешким 13 килограма, у који је стало све што ми је било потребно.

Тако је своју причу о путешествију у азијску земљу започела позната јутјуберка из Београда Дијана Коцић, која је недавно била учесник “Путологије”, серије од четири путописна приповиједања, која се традиционално одржава у априлу у бијељинском Музеју Семберије.

Млада Београђанка истиче да је пут у Непал промијенио њен живот.

- То је култура потпуно другачија од наше и људи тамо живе врло скромно. Ми на овим просторима мислимо да живимо тешко, међутим тек тамо видите шта је тежак живот. Када сам се у Непалу будила на планини, одлазила у пољски тоалет, покривала јорганима и ћебадима који ко зна када су опрани, а при томе људи на 4.000 метара довозе храну из подножја планине схватила сам какав је њихов живот тамо. Тада сам схватила и да за живот треба мало. Није потребан неки велики луксуз да бисмо живели лепо и осећали се добро - каже ова дјевојка. Коцићева истиче да је задивљена скромношћу Непалаца и да је љепота те државе очарава из дана у дан.

- Сви проблеми које доживљавамо на послу, у превозу, изласцима, ресторанима постану потпуно безначајни и бесмислени. Тамо сам се радовала тушу са топлом водом после 16 километара шетње. Последње парче пице коју сам наручила сам на силу појела, јер нема смисла бацати храну и расипати се новцем. Пребахато је, поготово када погледамо дечицу која скачу од среће јер сам им поклонила бомбоне. Када се ово све види и доживи, све маске падну, па је потпуно неважно то што ми коса није опрана нити ће бити наредних 10 дана, јер немам начин да је осушим. Неважно је и то што носим јапанке и вунене чарапе до колена - испричала је Дијана. Путовање у Непал је назвала “средиштем себе”.

- Да кренем у Непал мотивисала ме је жеља да видим како ће ми бити 20 дана самој са собом. Хтела сам да очистим свој мозак од буке, од реклама, билборда, телевизије и свега онога што нам се сервира. Искрено, мало сам се и плашила да ли ћу то моћи. И пријало ми је. Живот тренутак за тренутак, врло спонтан мени је дао осећај опуштености, коју до тада нисам доживела, јер сам увек на путовања одлазила организовано са уговореним превозом, смештајем, а у Непалу је сваки дан био нека нова авантура, нова резервација, планирање - рекла је она.

Ова Београђанка у наредном периоду планира нове авантуре.

- Планирам да идем у Африку. Желим да волонтирам тамо. Волела бих да будем у Танзанији, Кенији, Јужноафричкој Републици… Тренутно истражујем колико је тамо безбедно. То ће ми свакако бити највећа авантура после Непала - каже Дијана.

“Јутјуб” канал

Дијана Коцић обишла је више од 25 земаља широм свијета, а страст према путовањима објављује на свом “Јутјуб” каналу, гдје сви заинтересовани могу да погледају њене записе са путовања. Каже да ужива у путовањима, јер на тај начин може да истражује различите културе и упознаје нове људе.

- Свако ново путовање ми донесе нешто ново, неку спознају, мене у неком новом контексту, постајем богатија као особа - казала је Дијана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана