Цијена квадрата новоградње у Требињу достиже и 2.200 КМ

Срна
Цијена квадрата новоградње у Требињу достиже и 2.200 КМ

Требиње - Цијена квадратног метра стана у новоградњи у Требињу креће се од 1.600 до 2.200 КМ, што су, у односу на неколико ранијих година, веома високе цијене, кажу Срни у локалним агенцијама за продају некретнина.

У агенцијама наводе да се због високих цијена квадратног метра у новоградњи купци углавном одлучују да купе гарсоњеру или мањи једнособан стан, а све је више и оних који желе да купе стамбену јединицу у старијим зграма гдје се цијене крећу од 1.000 до 1.500 КМ.

Власник агенције за продају некретнина “Твико” Васо Милић наводи да је на подручју Требиња интензивнија продаја у 2019. години кренула тек прије 15 дана.

“Цијене су веома високе, па сада полован стан, који је прије годину и по коштао 1.300 КМ по квадрату, сада се не може наћи испод 1.500 КМ. Новоградња је много поскупјела, а наш народ нема новца да квадрат стана плати 2.200 КМ”, навео је Милић.

Он је рекао да станове купују домаћи купци и купци из региона, док се странци у овој години тек сада почињу интересовати.

Говорећи о цијени грађевинских парцела у ширем градском подручју, Милић каже да се оне креће од 100 до 200 КМ по квадратном метру, док је потражња за кућама веома мала.

“За куће се интересују наши људи из дијаспоре који имају новац. Купују куће у Старом граду и Кршу, али има и странаца, посебно Чеха”, истакао је Милић.

Власник агенције за некретнине “ХПМ” Мубина Ван Вен Исовић рекла је да су купци станова у Требињу углавном они људи који желе да годишњи одмор проведу у овом граду.

Исовићева наводи да су купци, најчешће, људи који имају неку везу са Требињем или су пријатељи тих људи.

“Зато се Требиње све више профилише као мјесто за алтернативно живљење”, тврди Исовићева.

Она је навела да је у посљедње вријеме све више странаца који су преко њене агенције купили стамбену јединицу у Требињу.

Према њеним ријечима, продаја кућа је веома ријетка, јер су цијене тих објеката веома високе, али је и цијена новоградње висока.

Грађани Требиња у шали новоизграђене стамбено-послове комплексе упоређеују са планским вијенцом “Проклетије”, јер током зиме у веома малом броју станова неко упали свјетло.

Купци у њима бораве, углавном, 20-ак дана током љета, због чега станове претварају у апартмане и изнајмљују их на дан.

У грађевинским фирмама са подручја Требиња нису жељели да коментаришу да ли цијена квадрата прати и квалитет у новоградњи.

У Требињу је у току изградња десет стамбених зграда у ужем дијелу центра града.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана