Све спремно за данашње опште изборе у БиХ

Ведрана Кулага Симић
Све спремно за данашње опште изборе у БиХ

БАЊАЛУКА, САРАЈЕВО - Девети по реду општи избори у БиХ одржавају се данас, 2. октобра, а пунољетни грађани одлучују ко ће од више од седам хиљада пријављених кандидата засјести у кључне фотеље на свим нивоима власти у овој земљи.

Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ за овогодишње изборе овјерила је рекордан број политичких субјеката, а данас би требало да буде отворено готово 6.000 бирачких мјеста у Републици Српској, ФБиХ, Брчко дистрикту те дипломатско-конзуларним представништвима БиХ у укупно 15 држава.

Право гласа, како су потврдили у ЦИК-у, има 3.368.666 бирача који ће изабрати 518 будућих функционера у Предсједништву БиХ, Представничком дому Парламента БиХ, у федералном Парламенту, затим у кантоналним скупштинама те у Палати Републике и Народној скупштини Српске.

Бирачка мјеста би требало да буду отворена  од седам до 19 часова, а изборни дан прати и неколико хиљада полицајаца те више десетина хиљада посматрача који су добили зелено свјетло ЦИК-а.

Општи избори се спроводе за:

* три члана Предсједништва БиХ

* предсједника и два потпредсједника РС

* посланике у Народној скупштини РС

* посланике у Парламенту БиХ

* посланике у Парламенту ФБиХ

* скупштине десет кантона у ФБиХ

Изборна ћутња траје до затварања бирачких мјеста, а забрањена је и свака активност која може да омета или опструише изборни процес, за који је процјена да ће коштати око 12,5 милиона марака.

- Први прелиминарни, незванични и некомплетни резултати општих избора биће објављени 2. октобра у 24 часа - поручено је из ЦИК-а БиХ.

Ови избори биће, наиме, одржани према нешто другачијим правилима у односу на раније изборне циклусе, а први пут на терену биће и домаћи тужиоци који ће процес пратити из регионалних сједишта Агенције за истраге и заштиту (СИПА).

На дан избора тужиоци ће, како је раније потврђено у Тужилаштву БиХ, бити распоређени у регионалним сједиштима СИПА у Сарајеву, Бањалуци, Мостару и Тузли, да би могли да што брже реагују на било коју пријаву кривичног дјела.

Објава незваничних резултата (ЦИК)

2. октобар  у 24 часа

3. октобар  у 12 и 19 часова

од 4. до 8. октобра  у 16 часова

од 9. октобра  на сваких 48 часова

Потврђивање резултата најкасније до 1. новембра

ЦИК БиХ је, у сусрет општим изборима, промијенио и поједине дијелове из Правилника о спровођењу избора. Ријеч је о техничким новинама које се односе на дужности предсједника и чланова бирачких одбора и гласање на бирачким мјестима. Најупечатљивије су окретање гласачких кутија према члановима одбора и посматрачима да би спријечили могуће злоупотребе те укидање читања наглас имена и презимена бирача приликом евиденције на бирачком мјесту.

Осим тога, израђено је 6.090 безбједносних еколошких штамбиља, за свако бирачко мјесто по један, којима ће бити потврђивана аутентичност и безбједносна исправност гласачког листића.

Први послијератни општи избори су одржани у септембру 1996. године, а након тога су били сваке друге године све до 2002. Послије те године је устављена пракса да се одржавају сваке четврте године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана