Синиша Милић изабран за предсједника Скупштине, Есед Кадрић градоначелник Брчког

Срна
Foto: Срна

БРЧКО- На конститутивниј сједници Скупштине Брчко дистрикта данас су верификовани мандати 31 посланика, те је за градоначелника изабран Есед Кадрић из СДА, а за предсједника Скупштине Синиша Милић из СНСД-а.

Замјеник градоначелника Брчког и у наредне четири године биће Анто Домић, док ће функцију потпредсједника Скупштине обављати Ивица Филиповић, оба из ХДЗ-а.

Новоизабрани предсједник Скупштине Брчко дистрикта Синиша Милић рекао је новинарима да је приоритет рада Скупштине доношење буџета за 2021. годину, као и низ закона који су припремљени раније, а који би требали да дођу на дневни ред Скупштине.

"Предстоји нам именовање скупштинских комисија као радних тијела која су неопходна у процесу рада Скупштине. Реално је очекивати да би та прва радна сједница Скупштине могла бити између 15. и 20. јануара", истакао је Милић.

Новоизабрани градоначелник Брчког Есед Кадрић рекао је да ће Влада од сутра интензивно да ради на припреми буџета за 2021. годину са свим елементима који морају одговорити на негативне посљедице пандемије, те да је ово шанса за јавно инвестирање.

Кадрић је напоменуо да је подршка супервизора Мајкла Скенлана, који је присуствовао данашњој конститутивној сједници, неопходна за остваривање сарадње са међународним финансијским институцијама како би се реализовали велики инфраструктурни пројекти.

Он је истакао да је прва година мандата година великих реформи у Брчко дистрикту у институционалном смислу и припрема за реализацију значајних инфраструктурних пројеката као што су градски стадион и наставак изградње градске пјешачке зоне.

"Оптимална су очекивања да Владу у пуном капацитету имамо до 20. јануара, уважавајући и раздобље у којем се може уложити вето на именовања, како би одржали прву сједницу са врло значајним дневним редом који ће бити усаглашаван са канцеларијом супервизора", додао је Кадрић.

Супервизор за Брчко дистрикт Мајкл Скенлан, који је присуствовао данашњој конститутивној сједници Скупшитне дистрикта, похвалио је политичке представнике Брчког што су испунили своје обећање и комплетирали формирање власти прије краја године.
Скенлан је рекао да је сада вријеме да се убрза напредак на реформама усмјереним ка добром управљању, развоју инфраструктуре и расту приватног сектора, , саопштено је из ОХР-а.

"Јак буџет дистрикта, стратешки економски положај и независност у доношењу одлука значе да би Брчко требало имати најбољи здравствени и образовни систем, инфраструктуру и пословно окружење у БиХ. Данас смо чули да су то циљеви новоизабраних власти и биће видљиво из њихових поступака у наредна три мјесеца је ли то заиста тако", навео је Скенлан, који је и први замјеник високог представника.

Скенлан је јуче одржао састанке са вршиоцем дужности градоначелника Антом Домићем, руководствима јавних предузећа "Лука" и "Комунално", те представницима СЦО групације, као и са шефом Полиције Гораном Писићем и главним тужиоцем Тужилаштва дистрикта Зекеријом Мујкановићем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана