Пријављен проблем са посматрачима на подручју Добоја

Срна
Foto: Срна

МАЈЕВАЦ - На бирачком мјесту у Мајевцу на подручју Добоја јутрос је пријављен проблем са посматрачима политичких субјеката ПДП-а и Покрет за правду и ред Небојша Вукановић, изјавио је предсједник добојске Градске изборне комисије (ГИК) Ненад Палексић.

Он је навео да им је тај проблем пријављен већ у 6.00 часова.

“Посматрачи са уредном акредитацијом испред два политичка субјекта дошли су у 6.00 часова, ушли у бирачко мјесто да би након тога дошли нови посматрачи са њиховим шефовима изборних штабова и инсистирали да се изврши замјена и вршили притисак на изборну комисију да ми то промјенимо”, рекао је Палексић новинарима.

Он је навео да је ствар политичког субјекта да одлучује о распореду својих акредитованих посматрача, а не ГИК-а.

Палексић је напоменуо да пет бирачких мјеста на овом подручју није отворено на вријеме, односно на четири мјеста је регистровано кашњење од по 15 минута, а на једном 35 минута.

“Разлог због чега се каснило је неколико пута пребројавање гласачких листића за одређене нивое на захтјев посматрача”, изјавио је Палексић.

Палексић је навео да су синоћ од ЦИК-а БиХ добили закључак са налогом да се изврши провера свих посматрача и да се пониште акредитације посматрачима против којих се воде кривични или други поступци, након чега су поништили акредитације 141 посматрачу.

Он је навео да је на неколико бирачких мјеста током пребројавања гласачких листића на различитим нивоима постоји разлика у броју гласачких листића у достављању, односно оригиналном паковању, што су предсједници бирачких одбора уредно евидентирали.

Палексић је одбацио могућност да електронска здравствена књижица може послужити као идентификациони доказ за гласање, и да су о томе упознати предсједници бирачких одбора.

Он је позвао све политичке субјекте и учеснике у изборном процесу да дају допринос да изборни дан прође на миран и достојанствен начин.

На овом подручју у бирачком списку је 62.263 бирача, који ће моћи да гласају на 106 редовних бирачких мјеста.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана