Изборни дан уживо: У Српској до 15 часова гласало 39 одсто бирача

ГС
Изборни дан уживо: У Српској до 15 часова гласало 39 одсто бирача

БАЊАЛУКА - Данас, 2.октобра, одржавају се девети по реду општи избори у БиХ. Сва биралишта су отворена мада је забиљежен одређен број кашњења. На бирачком мјесту Хозићи у Новом Граду гласање је прекинуто.

18.15 - У Републици Српској, према подацима Централне изборе комисије (ЦИК) гласало је 466.134 или 39 одсто од 1.194.751уписаних бирача.

 На општим изборима 2018. године у Републици Српској је гласало 41,81 одсто од укупног броја бирача на бирачким списковима.

У ФБиХ је грађанску дужност испунило 676.138 или 33 одсто од 2.010.874 бирача.

У Брчко дистркту гласало је 21.989 бирача, односно 30 одсто од 72.751 уписаног у бирачки списак.

17.40  - Полиција Брчко дистрикта је до 17 часова запримила 10 пријава које се односе на ометање или кршење изборног процеса, те поступила по њима, рекла је портпарол Полиције Џевида Хукичевић.

Хукичевићева је новинарима саопштила да је полиција о свим пријавама информисала Изборну комисију Брчко дистрикта, као и Оперативни штаб "Општи избори 2022" са сједиштем у Дирекцији за координацију полицијских тијела БиХ.

Она је поновила да су полицијски службеници распоређени у близини бирачких мјеста и да по позиву предсједника ових тијела пружају тражену помоћ.

-Све неправилности у вези са изборним процесом грађани могу да пријаве полицији на бројеве телефона 122 и 049/233-200 - навела је Хукичевићева.

17.38 - На бирачком мјесту у Генералном конзулату БиХ у Минхену до 17 часова гласало је 476 бирача или око 47 одсто уписаних у бирачки списак, изјавила је Срни генерални конзул БиХ у Минхену Вера Сајић.
 

17.06 - На данашњим општим изборима у БиХ до 15 часова гласало је 35 одсто, односно 1.164.261 бирача уписаних у бирачки списак, саопштио је предсједник Централне изборне комисије БиХ Суад Арнаутовић. Ово је за 2,2 одсто мање него на изборима 2018. године, када је у истом периоду гласало 1.211.025 бирача, што је тада било 37,2 одсто регистрованих.

 

Арнаутовић је истакао да је до сада пријављено 35 приговора на изборни процес, а за кршење изборне шутње евидентирана су 23 приговора.

Позвао је гласаче да до 19 часова до када траје гласање изађу у што већем броју како би проценат излазности био што већи.

- Нажалост, имали смо ситуацију да је бирач преминуо на бирачком месту, на Грбавици у Сарајеву. Због смрти бирача два бирачка мјеста су била затворена два часа и за толико времена ће бити продужено гласање - нагласио је Арнаутовић.

17.00 –Градској изборној комисији (ГИК) у Добоју до сада је достављено седам приговора на изборни процес од једног политичког субјекта који су оцијењени као неосновани, изјавио је предсједник ГИК-а Ненад Палексић.

Палексић је рекао новинарима да се избори одвијају коректно и без инцидента.

-Поједини посматрачи хоће да учествују у процесу нечег што не могу да раде, а предсједници бирачких одбора одлично знају шта посматрачи треба да раде, шта су њихове надлежности - истакао је Палексић.

Он је навео да је упознат о томе да је против њега СДС поднио пријаву Окружном јавном тужилаштву у Добоју, изразивши жаљење што је дошло до тога.

-Они нека раде свој посао, а ја ћу свој. Чињеница је да ја Градску изборну комисију држим на један професионалан начин и радим све ове године - рекао је Палексић, додавши да га наведена пријава не забрињава.

16.55 - Члан Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ Жељко Бакалар рекао је данас Срни да изборни дан протиче без проблема и да чињеница да од 5.903 бирачка мјеста у БиХ само једно не ради и да ће довести процес до краја даје мотив да буду задовољни.

Бакалар је рекао да је општа оцјена да су бирачи искористили лијепо вријеме и да је излазност добра, што је добра порука генерално за овај дан.

-Процес се одвија несметано, и то је најважније, према Изборном закону и актима ЦИК-а. Генерална оцјена је да су отворена сва бирачка мјеста, осим једног у БиХ. Нека са малим закашњењем, али је то мањи број бирачких мјеста и њихов рад ће бити продужен за онолико времена колико је трајало кашњење у почетку самог рада - рекао је Бакалар.

Бакалар рекао да је у протеклим данима било много информација о одустајању одређеног броја чланова бирачких одбора који су делегирани од политичких субјеката.

-Међутим, чињеница да од 5.903 бирачка мјеста у БиХ - 5.902 ради и да ће довести процес до краја, даје нам одређени мотив да будемо задовољни - навео је Бакалар.

Он је рекао да након 19.00 часова слиједи бројање гласова, на шта ће бити обраћена посебна пажња.

-Имамо низ приговора које ће наше службе у току дана и наредних дана испитивати. Већи дио радњи на изборни дан је у надлежности локалних изборних комисија, а оно што је у надлежности ЦИК-а ми ћемо у току дана и наредним данима процесуирати -  истакао је Бакалар.
 

15.50 - Бирачко мјесто у сарајевском насељу Грбавица привремено је затворено јер је осамдесетогодишња жена преминула, након што је имала епилептични напад на улазу у биралиште.

15.47 - На бирачком мјесту Хозићи у Новом Граду данас неће бити одржани избори, рекао је Срни предсједник Општинске изборне комисије Љубан Кнежевић.

Кнежевић је навео да нови бирачки одбор, који је одредио ОИК, пакује изборни материјал који ће у пратњи полиције бити достављен у Општинску изборну комисију.

Он је рекао да бирачко мјесто Хозићи јутрос није ни почело са радом, а током обиласка чланови ОИК-а су нашли означене гласачке листиће за све нивое влати.

- Означене листиће је изузела полиција. Остали изборни материјал биће достављен у Општински изборну комисију - рекао је Кнежевић.

Главни тужилац Окружног јавног тужилаштва Приједор Младен Митровић изјавио је раније Срни да је пет лица из бирачког одбора Хозићи у Новом Граду ухапшено због сумње на кривично дјело изборна превара.

15.37 -   Излазност по локалним заједницама у Српској до 15 часова

На подручју Бањалуке до 15 часова гласало је 42,75 одсто бирача од 194.193 регистрованих, изјавио је предсједник Градске изборне комисије (ГИК) Дубравко Малинић.

На биралишта је изашло 80.839 грађана.

Малинић је истакао да гласање протиче уобичајно, без значајнијих проблема.

Грађани своје бирачко право могу да остваре на 266 бирачких мјеста.

Ангажовано је 25 мобилних тимова.

На биралиштима на подручју Градишке до 15.00 часова гласало је 18.312 бирача или 33,96 одсто од укупног броја уписаних у бирачки списак, потврдио је предсједник ГИК Бранислав Радиновић.

Радиновић је навео да је запримљен један приговор на рад бирачког одбора Сењак седам, али да то није значајно утицало на изборни процес.

На подручју Градишке право гласа за опште изборе у БиХ имају 55.092 бирача.

Биралишта ће бити затворена у 19.00 часова.

У општини Шековићи до 15.00 часова гласала су 2.954 бирача или 41,85 одсто од 7.358 са правом гласа, што је добар одзив, изјавио је предсједник Општинске изборне комисије (ОИК) Милош Јевтић.

Јевтић је додао да је највећа излазност забиљежена на бирачком мјесту Сучани гдје је гласало 312 или 42 одсто бирача.

Он је навео да изборни процес тече без проблема на свих 18 бирачких мјеста у Шековићима.

У Сокоцу је до 15 часова гласало 50,92 одсто бирача, у Рогатици 49,81 одсто, а у Хан Пијеску 49,34 одсто бирача, речено је у општинским изборним комисијама ове три локалне заједнице.

На подручју општине Соколац за опште изборе регистровано је 10.409 бирача који могу да гласају на 23 редовна бирачка мјеста и путем једног мобилног тима, а изборни процес тече у најбољем реду, рекао је предсједник Општинске изборне комисије Соколац Драган Башевић.

У Рогатици је регистровано 8.940 грађана са правом гласа, који могу да гласају на 25 редовних бирачких мјеста, једном бирачком мјесту за гласање неповрђеним листићима и у одсуству, те путем два мобилна тима, навела је предсједник Општинске изборне комисије Неда Обрадовић.

Предсједник Општинске изборне комисије Хан Пијесак Јела Јосић рекла је да се изборни процес на подручју ове општине одвија без икаквих проблема.

У општини Хан Пијесак регистровано је 3.123 бирача, који могу да гласају на девет редовних бирачких мјеста и путем два мобилна тима.

У Требињу је до 15 часова гласало 13.887 бирача или 46 одсто од укупног броја са правом гласа, речено је у Градској изборној комисији.

Излазност на изборима у Билећи до 15.00 часова била је 46,07 одсто и гласао је 4.571 бирач, а избори се одвијају регуларно и без проблема, речено је у ОИК, након што су обишли сва бирачка мјеста.

Гацку је до 15.00 часова гласало 55,62 одсто или 4.462 гласача - изјавио је предсједник Општинске изборне комисије Љубомир Бештић.

Он је рекао да је на изборном мјесту у Брљеву евидентирана рекордна излазност од 73 одсто, те напоменуо да се гласање у Гацку одвија без проблема.

Излазност у Љубињу до 15 часова износила је 47 одсто и гласало је 1.486 грађана, док је у Берковићима била 50 одсто одсто, а гласало је 813 бирача, рекли су у изборним комисијама у тим општинама.

Изборни дан у Љубињу и Берковићима, како су навели, протиче мирно и без проблема.

На подручју општине Осмаци до 15.00 часова гасала су 1.223 бирача или 33,33 одсто од укупно 3.669 уписаних у бирачки списак, изјавио је предсједник ОИК Владо Капур.

Капур је нагласио да процес гласања протиче без икаквих проблема.

У општини Котор Варош до 15.00 часова гласало је 34,24 одсто бирача са правом гласа, а избори протичу у реду, рекао је члан Општинске изборне комисије Срђан Сакан.

На подручју ове општине право гласа имају 20.962 лица.

Гласа се на 32 редовна бирачка мјеста, једном за гласање у одсуству и на непотврђеним гласачким листићима, а на терену су два мобилна тима.

У Козарској Дубици су до 15 часова гласала 8.322 бирача, што је 36,68 одсто бирачког тијела те општине, потврдио је  предсједник ОИК Стојан Крњаић.

Крњаић је констатовао да дан избора у Козарској Дубици протиче мирно и без инцидената, те потврдио да је ОИК примио укупно пет приговора.

Највећа излазност у Козарској Дубици до 15 часова забиљежена је на бирачким мјестима у Читлуку, Муратима, Међувођу и Драксенићу, док је најмања излазност у бирачким мјестима Водовод, Дом Раковица, СШЦ три и Електро један.

На бирачком списку за општину Козарска Дубица су 22.773 бирача.

На редовним бирачким мјестима у Фочи до 15.00 часова гласало је 6.567 бирача, односно 39,94 одсто, рекао је предсједник Општинске изборне комисије Виде Вуковић.

У односу на опште изборе прије четири године, када је до 15 часова гласало 8.370 бирача, излазност је ове године мања за пет процента.

У Фочи право гласа на редовним бирачким мјестима има 16.566 грађана.

У општини Нови Град до 15 часова гласао је 9.561 бирач или 37,50 одсто од укупно 26.184 са правом гласа, потврђено је у Општинској изборној комисији. У ОИК-у истичу да се изборни процес на 51 редовном и једном бирачком мјесту за гласање на непотврђеним гласачким листићима одвија без проблема, док на бирачком мјесту Хозићи, гдје су затечени означени гласачки листићи, данас неће бити одржани избори.

У Новом Граду изборни процес прати 386 посматрача политичких субјеката.

У општини Братунац до 15 часова забиљежена је излазност од 36,03 одсто, саопштила је Општинска изборна комисија.

Од укупно 18.900 регистрованих гласало је 6.122 бирача.

Предсједник Општинске изборне комисије Ивана Милановић каже да се гласање одвија уредно.

Грађани могу да гласају на 32 редовна бирачка мјеста и на једном мјесту са непотврђеним бирачким листићима, гдје ће се обавити и гласање у одсуству.

Формирана су два мобилна тима да би се омогућило остваривање бирачког права болесним и непокретним особама са правом гласа на територији ове општине.

У Рудом је до 15.00 часова на општим изборима гласало 2.518 бирача или 32 одсто, речено је у ОИК.

Биралишта на подручју општине Рудо отворена су јутрос на вријеме, а право гласа има 7.881 бирач.

Грађани могу да остваре право на 17 редовних бирачких мјеста, те на по једном бирачком мјесту за гласање у одсуству и два мобилна тима.

На подручју општине Рибник до 15 часова гласала су 2.444 бирача, или 40,28 одсто од 6.068 регистрованих, који гласају на редовним бирачким мјестима, речено је у Општинској изборној комисији.

На подручју општине Рибник гласање се одвија на 16 редовних бирачких мјеста и на једном за непотврђене гласачке листиће.

На подручју општине Оштра Лука до 15  часова гласао је 1.071 гласач, или око 25,43 одсто од укупно 4.210 лица са правом гласа, изјавио је предсједник Општинске изборне комисије Далибор Љубоја.

Љубоја је потврдио да гласање протиче без проблема и позвао грађане да искористе своје демократско право.

До 19 часова је на подручју ове општине отворено седам редовних бирачких мјеста и једно за гласање на непотврђеним гласачким листићима и за гласање у одсуству, а ангажован је и један мобилни тим.

 На подручју општине Шамац до 15. часова гласало је 5.106 или 32,54 одсто бирача и изборни процес се одвија без проблема, рекла је предсједник Општинске изборне комисије Шамац Вукосава Бабић.

Она је навела да је највиша излазност била у Шкарићу 58,51 одсто, а најмања у Горњем Хасићу 11,79 одсто.

На бирачком мјесту у Горњој Слатини било је кашњење 25 минута и на том бирачком мјесту гласање ће бити продужено за 25 минута.

Бабићева је подсјетила да право гласа има 15.693 бирача који могу гласати на 26 редовних бирачких мјеста и једно за гласање у одсуству и на непотврђеним листићима, као и један мобилни тим који обилази 46 бирача који ће врло брзо завршити свој посао.

Излазност бирача у Бијељини до 15 часова је 37,38 одсто, изјавила је предсједник Градске изборне комисије Дијана Савић Божић.

Према њеним ријечима, гласало је 40.595 грађана.

Право гласа у Бијељини има 110.111 грађана, гласа се на 183 редовна и једном бирачком мјесту за гласање на непотврђеним гласачким листићима, уз седам мобилних тимова.

У граду Добоју је до 15  часова гласало 42 одсто грађана са правом гласа, а у општинама Теслић 32,21 одсто, Петрово 37,8 одсто и Т 35,6 одсто, речено је из  Градске и општинских изборних комисија ових локалних заједница.

За опште изборе у Добоју уписано је 62.263 бирача, у Теслићу 43.085, у Станарима 7.670, а у Петрову 6.396 бирача.

У општини Источно Ново Сарајево до 15 часова гласало је 44,75 одсто бирача или 4.987 од 11.257 регистрованих, изјавила је предсједник ОИК Мирјана Шкрба Томић.

Томићева је нагласила да изборни поцес протиче без проблема.

За гласање је отворено 15 редовних бирачких мјеста, те једно за гласање на непотврђеним гласачким листићима и гласање у одсуству, а ангажована су и два мобилна тима.

 У Милићима је до 15.00 часова на 14 редовних бирачких мјеста своје бирачко право искористило 3.320 гласача или 41,55 одсто, од укупно уписаних 8.240, изјавио је Срни предсједник Општинске изборне комисије Владан Тривковић.

Тривковић је напоменуо да је у овом тренутку већа излазност у односу на изборе прије четири и прије двије године.

На подручју општине Мркоњић Град до 15 часова гласало је 7.087 грађана или 41,12 одсто, рекао је предсједник Општинске изборне комисије Слободан Рајковић.

Грађани ове општине могу да гласају на 39 редовних бирачких мјеста и једном за гласање у одсуству и на непотврђеним гласачким листићима, а формирано је и пет мобилних тимова.

На подручју ове општине право гласа има 17.447 грађана.

У Невесињу је до 15 часова гласало 44 одсто бирача од 11.380 са правом гласа, изјавио је предсједник Општинске изборне комисије Миљан Спремо.

Према његовим ријечима, изборни процес протиче без икаквих проблема.

У Невесињу се гласа на 32 редовна бирачка мјеста, те на једном бирачком мјесту за гласање у одсуству.

На 17 редовних бирачких мјеста у Чајничу до 15 часова гласало је 45,62 одсто од укупно 3.902 регистрована бирача, речено је у Општинској изборној комисији.

У ОИК-у кажу да гласање протиче без проблема, те да је било само мањих притужби на право кориштења помоћи других лица с обзиром на то да је пооштрена процедура.

У општини Трново до 15 часова на општим изборима у БиХ гласало је 55,51 одсто регистрованих бирача, а у општини Калиновик 59,30 одсто гласача, подаци су општинских изборних комисија.

Предсједник ОИК-а Трново Јелена Шиповац рекла је да је до 15.00 часова у овој општини гласало 645 становника од 1.210 регистрованих за опште изборе.

У општини Трново грађани могу гласати на четири редовна бирачка мјеста, једном за гласање на непотврђеним гласачким листићима, а на терену је и један мобилни тим.

Предсједник ОИК-а Калиновик Милинко Лаловић истакао је да је до 15 часова гласало 985 бирача од регистрованих 1.727, који могу гласати на 12 редовних бирачких мјеста, а на терену је и један мобилни тим.

У Вишеграду је до 15.00 часова гласало 4.258 бирача или 41,94 одсто, од 10.310 грађана са правом гласа, рекао је члан Општинске изборне комисије Вишеград Есед Мухић.

Према његовим ријечима, на овом подручју су 24 бирачка мјеста, једно мјесто у одсуству и на непотврђеним гласачким листићима, те пет мобилних тимова.

У Сребреници је до 15.00 часова гласало 3.817 бирача или 32 одсто од укупно 12.435 уписаних у бирачки списак, саопштила је предсједник Општинске изборне комисије  Љиљана Стевановић.

Она је указала да је на биралиштима и даље изражен проблем гласања уз помоћ другог лица, који, како каже, успорава изборни процес, доводи до гужви на биралиштима и незадовољства особа којима је потребна помоћ при гласању.

Избори се у овој локалној заједници обављају на 30 бирачких мјеста, а укључен је и један мобилни тим за омогућавање изборног права старим и непокретним особама на кућној адреси.

У Дервенти је до 15 часова гласао 9.291 бирач или 28,84 одсто бирачког тијела, а изборни процес се одвија без проблема, потврђено је из Градске изборне комисије.

Право гласа у Дервенти има 33.446 бирача, од којих 32.549 на редовним бирачким мјестима, а 897 путем поште.

Предсједник Градске изборне комисије Денис Зеленика рекао је Срни да су у Дервенти јутрос забиљежена мања кашњења на три бирачка мјеста, док су остала отворена на вријеме.

Зеленика је навео да се каснило због пребројавања гласачких листића и на тим мјестима вријеме гласања биће продужено за онолико колико је каснило отварање.

Он је додао да је јутрос на вријеме почело да ради и седам мобилних тимова.

У Угљевику је до 15 часова гласало 47,85 одсто бирача од укупно 14.000 становника са правом гласа, рекао је Срни предсједник Општинске изборне комисије Милорад Симић.

Гласа се на 30 редовних бирачких мјеста и једном за гласање у одсуству, а формиран је и један мобилни тим.

Биралишта су отворена до 19.00 часова, након чега се очекује сљедећи пресјек гласања.

 На подручју општине Челинац до 15 часова гласало је 43,07 одсто грађана, од 15.658 уписаних у редовни бирачки списак, изјавио је Срни предсједник ОИК Милан Пејановић.

Пејановић је истакао да избори протичу у мирној атмосфери и да ОИК до сада није примио ниједну жалбу.

Гласање ће бити продужено 15 минута на бирачком мјесту у Опсјечком, које је отворено са 15 минута закашњења због дужег пребројавања бирачког материјала.

На подручју Челинца је 26 редовних бирачких мјеста и једно бирачко мјесто за гласање на непотврђеним гласачким листићима.

У Приједору је до 15 часова гласао 25.521 грађанин односно 31,01 одсто, изјавио је предсједник Градске изборне комисије (ГИК) Жељко Шкондрић.

Он је навео да је досадашња излазност за 1,37 процентни поен мања него за опште изборе 2018. године.

Он је оцијенио да гласање протиче у складу са правилима и да се ГИК Приједор на вријеме припремио за данашњи дан.

На подручју општине Шипово до 15 часова гласао је 4.171 грађанин са правом гласа или 39,75 одсто од 10.492 регистрована бирача, рекла је Срни предсједник Општинске изборне комисије  Вида Ракита.

На подручју Шипова гласа се на 20 редовних бирачких мјеста и на једном за гласање у одсуству и непотврђеним гласачким листићима.

Излазност бирача на општим изборима на подручју општине Прњавор до 15 часова је 30,57 одсто, односно гласало је 11.986 од укупно 39.207 лица са правом гласа, речено је у Општинској изборној комисији.

У Броду је до 15 часова гласао 5.161 бирач или 28,78 одсто од укупно 16.332 лица са правом гласа, речено је  у Општинској изборној комисији.

-До овог часа није било приговора на одвијање изборног процеса, а изборе посматра 191 посматрач кандидован испред политичких субјеката - навели су у ОИК Брод.

Јутрос су на два бирачка мјеста забиљежена кашњења од 15 минута.

У општини Кнежево до 15 часова гласало је 41,16 одсто бирача од 9.117 са правом гласа, рекао је предсједник Општинске изборне комисије Будимир Дукић.

Дукић је рекао да изборни процес протиче без проблема.

Бирачи у овој локалној заједници могу гласати на 20 редовних бирачких мјеста и посредством два мобилна тима.

У општини Источни Стари Град до 15 часова на општим изборима гласало је 655 грађана или 61,21 одсто, изјавио је предсједник ОИК Немања Николић. Николић је подсјетио да у овој општини право гласа на овим изборима има 1.070 грађана.

Он је истакао да на гласачким мјестима нису имали проблема.

На биралиштима у Лопарама до 15 часова гласало је 43,68 бирача, од укупно 11.818 са правом гласа, рекао је предсједник Општинске изборне комисије  Давор Вићић.

Вићић је навео да избори протичу уредно и да до 15 часова није било ниједног приговора.

Становници Лопара гласају на 23 редовна бирачка мјеста, једном за гласање у одсуству и на непотврђеним гласачким листићима, а на терену су и четири мобилна тима.

На подручју општине Језеро до 15часова на изборе је изашао 431 бирач или 39,83 одсто од 1.082 регистрованих за гласање, рекао је предсједник ОИК Дејан Николчић.

У Језеру имају два редовна бирачка мјеста у згради Основне школе „Вук Караџић“ и једно придружено мјесто за гласање на непотврђеним листићима и за гласање у одсуству.

У БиХ данас се одржавају општи избори на којима право гласа има 3.368.666 бирача.

На подручју општине Србац до 15 часова гласало је 43,62 одсто бирача од 17.479 са правом гласа, рекао је предсједник Општинске изборне комисије Душко Митрић.

Митрић је рекао да се изборни процес одвија без већих проблема.

Бирачи у Српцу могу гласати на 32 бирачка мјеста и једном мјесту за гласање у одсуству и на непотврђеним гласачким листићима.

У општини Пале до 15 часова гласало је 43,49 одсто бирача или 8.574 од 19.956 са правом гласа, изјавио је предсједник ОИК Предраг Слијепчевић.

Слијепчевић је истакао да изборни процес протиче без проблема.

У општини Пале јутрос је отворено 38 редовних бирачких мјеста, једно за лица заражена вирусом корона и једно за гласање на непотврђеним гласачким листићима, а на терену су и четири мобилна тима.

У Новом Горажду је до 15 часова гласало 789 или 49,47 одсто бирача, од 1.636 грађана са правом гласа, рекла је Срни предсједник Општинске изборне комисије Ново Горажде Данка Делић.

Према њеним ријечима, за гласање је отворено пет редовних бирачких мјеста и ангажована су два мобилна тима.

У БиХ се данас одржавају општи избори на којима право гласа има 3.368.666 бирача.

У општини Купрес у Републици Српској до 15 часова гласало је 150, односно 47 одсто регистрованих бирача, изјавила је предсједник ОИК Купрес Република Српска Ана Ждеро.

Она је навела да гласање протиче без проблема.

Право гласа у овој општини има 318 грађана који гласају на једном бирачком мјесту, којем је придружено и бирачко мјесто за гласање у одсуству.

У општини Источна Илиџа до 15 часова на општим изборима у БиХ гласало је 6.879 бирача од 13.486 уписаних у бирачки списак, односно 51,71 одсто, речено је у Општинској изборној комисији.

У овој општини отворена су 24 редовна бирачка мјеста и једно за гласање на непотврђеним бирачким листићима.

На терену је и шест мобилних тимова за гласање.

У општини Костајница до 15  часова гласала су 1.763 бирача или 36,25 одсто од укупног броја уписаних у бирачки списак, рекла је Срни предсједник Општинске изборне комисије Мирјана Крњајић.

Крњајићева је навела да на свим бирачким мјестима избори протичу без проблема и да Општинска изборна комисија није примила ниједну пријаву.

Према њеним ријечима, завршено је гласање посредством мобилног тима, за који је било пријављено 47 бирача.

На подручју Костајнице гласа се на 13 редовних бирачких мјеста, а једно бирачко мјесто одређено је за гласање на непотврђеним гласачким листићима.

У општини Источна Илиџа до 150 часова на општим изборима гласало је 6.879 бирача од 13.486 уписаних у бирачки списак, односно 51,71 одсто, речено је Срни у Општинској изборној комисији. У овој општини отворена су 24 редовна бирачка мјеста и једно за гласање на непотврђеним бирачким листићима. На терену је и шест мобилних тимова за гласање.

У општини Крупа на Уни до 15.00 часова гласало је 32,5 одсто од укупно 1.692 бирача са правом гласа, рекла је Срни предсједник Општинске изборне комисије (ОИК) Милана Ивановић.

Ивановићева је навела да у овој општини изборни процес протиче без проблема.

Бирачи се изјашњавају на четири редовна бирачка мјеста.

На подручју општине Доњи Жабар до 15 часова гласало је 699 бирача или 40,43 одсто од укупно 1.729 регистрованих, рекла је предсједник ОИК Драгана Аврамовић.

Аврамовићева је истакла да су у записнику евидентирали да је један бирач фотографисао гласачки листић, као и приговор једног посматрача на измјену Изборног закона у дијелу који се односи на положај гласачких кабина.

У општини Источни Мостар до 15 часова гласало је 51 одсто бирача, од регистрована 152, изјавио је предсједник Општинске изборне комисије  Жељко Вујадиновић.

Вујадиновић је рекао да гласање протиче у најбољем реду.

У Источном Мостару гласа се на једном бирачком мјесту.

У општини Власеница до 15 часова гласало је 3.842 или 42,68 одсто бирача од 9.439 регистрованих са правом гласа на изборима, рекла је предсједник Општинске изборне комисије Сања Станимировић.

Станимировићева је навела да су на два бирачка мјеста имали прекид због несугласица између чланова бирачких одбора и посматрача, те да је након интервенције ОИК-а гласање настављено.

Она је истакла да су на редовном бирачком мјесту "Средњошколски центар два" имали прекид у гласању од 45 минута, а мобилни тим 30 минута.

-ОИК је интервенисао на оба мјеста, тако да је дошло до смиривања ситуације, након чега је гласање настављено - навела је Станимировићева.

Она је додала да је Општинска изборна комисија на терену примијетила да постоји напетост међу политичким субјектима, због чега су морали више пута да интервенишу у складу са својим могућностима и надлежностима.

На биралишта у Вукосављу до 15 часова изашло је 1.167 бирача, што је 27,26 одсто од 4.281 регистрованог за опште изборе, потврдио је Срни предсједник ОИК Игор Марјановић.Марјановић је рекао да процес гласања тече без проблема.

У Вукосављу се гласа на осам редовних бирачких мјеста, а ангажован је и један мобилни тим на терену.

На подручју Модриче до 15 часова гласало је 34,15 одсто од 27.739 бирача регистрованих у овој општини, рекла је предсједник Општинске изборне комисије Оливера Чанић.

Чанићева је навела да од отварања бирачких мјеста није забиљежена ниједна неправилност.

На подручју општине Пелагићево до 15 часова на биралишта је изашло 1.337 бирача или 30,13 одсто од укупног броја са правом гласа, потврдила је члан ОИК Анка Мајсторовић.

Мајсторовићева је рекла да се гласање одвија без проблема и да нису запримили ниједну пријаву за изборну неправилност.

Она је напоменула да нема гужви на бирачким мјестима.

Право гласа на подручју општине има 4.816 бирача.

У Брчко дистрикту је до 15 часова гласало 35,22 одсто бирача са ентитетским држављанством Републике Српске, рекла је предсједник Изборне комисије Брчко дистрикта Андреа Мркоњић.

Мркоњићева је на конференцији за новинаре навела да је на редовним бирачким мјестима до 15.00 часова гласало 26,85 одсто грађана са ентитетским држављанством Федерације БиХ.

Она је напоменула да овим бројевима нису придружени резултати гласања са бирачких мјеста гдје се гласа на непотврђеним гласачким листићима, посредством мобилног тима и у одсуству.

Мркоњићева каже да је Изборна комисија Брчко дистрикта до сада примила седам приговора и то један од овјереног политичког субјекта и шест од грађана.

-Приговори се односе на поступање бирачких одбора према акредитованим посматрачима или на однос чланова бирачких одбора према бирачима на бирачком мјесту-  појаснила је Мркоњићева.

15.25 - Изборни дан на подручју источне Херцеговине протиче мирно и без проблема, речено је Срни у Полицијској управи Требиње.
Изборни дан протиче уредно, полиција није имала никаквих пријава - навели су из Полицијске управе Требиње.
У БиХ се данас одржавају општи избори на којима право гласа има 3.368.666 бирача.

 

14.40 -  Изборни дан у Бијељини протиче како треба и ниједан инцидент није пријављен Градској изборној комисији, изјавила је данас предсједник ове комисије Дијана Савић Божић.
"Због тога што разне приче круже по порталима и медијима дефинитивно долазио до тога да грађани изгубе мотивацију за излазак на изборе да остваре своје бирачко право", упозорила је Божићева.

Она је позвала све оне које интересује шта се дешава на изборним мјестима да се орјентишу на изборне комисије за добијање информација.


14.15 - Полиција Брчко дистрикта је до 12.00 часова примила шест пријава у вези са ометањем или кршењем изборног процеса, рекла је портпарол полиције Џевида Хукичевић.
Хукичевићева је рекла новинарима да полиција о свим пријавама периодично информише Изборну комисију Брчко дистрикта као и Оперативни штаб акције "Општи избори 2022" са сједишем у Дирекцији за координацију полицијских тијела БиХ.

Она је напоменула да је, на основу одлуке шефа брчанске полиције, и полиција дистрикта формирала оперативни штаб за несметано спровођење општих избора 2022. са аспекта безбједности и да је ангажовано 217 запослених у полицији.

"Полицијски службеници су распоређени у близини бирачких мјеста спремни да у сваком моменту, на позив предсједника бирачког одбора, пруже тражену помоћ", додала је Хукичевићева.

Она је додала да грађани све неправилности у вези са изборним процесом могу да пријаве Полицији Брчко дистрикта на бројеве телефона 122 и 049 233 200.


14.13 -  СДС је предао Окружном јавном тужилаштву Добој кривичну пријаву против предсједника Градске изборне комисије Добој Ненада Палексића због основане сумње да је починио низ кривичних дјела против изборних права, изјавио је замјеник предсједника СДС-а Радо Савић.

Савић је рекао да су код изборних малверзација и злоупотреба бирачког права предвиђене казне од три до пет година затвора, саопштено је из СДС-а.

13.47 - На подручју Брчко дистрикта до 11.00 часова за опцију Републике Српске гласала су 4.382 бирача или 14,95 одсто од укупно регистрованих 29.311 грађана са правом гласа, рекла је предсједник Изборне комисије дистрикта Андреа Мркоњић.
Мркоњићева је навела да је за опцију Федерације БиХ до 11.00 часова гласало 5.296 бирача или 12,19 одсто од регистрованих 43.469 са правом гласом на редовним бирачким мјестима.

"Међу ове бираче нису урачунати они који гласају на непотврђеним гласачким листићима, у одсуству и путем мобилних тимова", рекла је Мркоњићева на конференцији за новинаре.

13.44 - Замјеник предсједника СДС-а Милан Радовић рекао је данас да у већини градова, осима Зворника, Добоја, Козарске Дубице и Приједора, на гласачким мјестима нема значајних проблема и ометања избора.

Радовић је рекао на конференцији Главног изборног штаба СДС-а да су посматрачи, чланови бирачких одбора и правни тимови ове странке на терену и истакао да се СДС одлично спремио за ове изборе.

Он је рекао да је излазност за сада добра и да је за два процента већа у односу на прошле изборе, те позвао полицију, тужилаштво и Сипу да изађу на терен "како би успјели мирно и достојанствено завршити овај изборни дан", саопштено је из СДС-а.

Предсједник Одбора за безбједност СДС Перица Станић рекао је да ће Правни тим СДС-а тужилаштву предати све неправилности које могу утицати на резултат избора.

Он је подсјетио да је у Новом Граду смијењен бирачки одбори и пет лица лишено слободе, што "треба да буде наук и другима", те навео да је добро што је изборни процес значајно унапријеђен.

13.00 - Према подацима Министарства унутрашњих послова Републике Српске до сада је на изборима забиљежено седам инцидената односно кршења правила и процедура. ОПШИРНИЈЕ

12.10 - ЦИК: Одзив бирача на Општим изборима до 11 часова је 14 одсто

На општим изборима у БиХ данас до 11.00 часова гласало је 14 одсто уписаних у бирачки списак, што је за три одсто више него на изборима 2018. године, саопштио је предсједник Централне изборне комисије БиХ Суад Арнаутовић.

Он је на првој данашњој конференцији ЦИК-а прецизирао да је до наведеног периода гласало 459.989 бирача од укупно регистрованих 3.368.666.

"Генерално се може рећи да изборни процес тече у реду", рекао је Арнаутовић.

                 

11.45 - 
  Излазност по локалним заједницама у Српској до 11 часова

 На подручју Бањалуке до 11.00 часова гласало је 18,75 одсто бирача и то је нешто већа излазност у односу на локалне изборе 2020. године.

 У Бијељини је до 11.00 часова на изборе изашло 16,91 одсто бирача, што је знатно више него на ранијим изборима, рекла је Срни предсједник Градске изборне комисије Дијана Савић Божић.

 На подручју града Зворника до 11.00 часова гласао је 9.221 бирач, или 17,91 одсто од укупног броја на гласачком списку.

На подручју Модриче до 11.00 часова гласало је 4.057 грађана са правом гласа од 27.739 регистрованих

У Рудом је до 11.00 часова гласало 11 одсто од 7.881 регистрованог бирача, речено је Срни у Општинској изборној комисији

 У Вукосављу је до 11.00 часвова гласало 12,03 одсто од 44.281 бирача регистрованог за опште изборе, рекао је Срни предсједник Општинске изборне комисије

 На подручју општине Пелагићево до 11.00 часова гласало је 13,9 одсто регистрованих бирача, од 4.437 са правом гласа.


У општини Кнежево до 11.00 часова гласало је 16,97 одсто бирача, од 9.117 са правом гласа

- На подручју општине Власеница до 11.00 часова гласало је 19,59 одсто грађана, од 9.439 са правом гласа, а у Шековићима 19,43 одсто, од 7.358 са правом гласа, речено је Срни из општинских изборних комисија.

 У општини Петровац/Дринић до 11.00 часова гласала су 203 бирача или око 17 одсто од 1.185 са правом гласа

На подручју општине Рогатица до 11.00 часова гласала су 2.063 бирача, што је 23,57 одсто од 8.940 лица са правом гласа

 На подручју општине Србац до 11.00 часова гласало је 19,74 одсто или 3.436 бирача, а изборни процес се одвија без проблема, рекао је Срни предсједник Општинске изборне комисије Душко Митрић.

 У општини Источно Ново Сарајево до 11.00 часова на општим изборима гласало је 2.195 грађана или 19,78 одсто

На подручје општине Осмаци до 11.00 часова гасала су 483 бирача или 13,6 одсто у односу на укупан број гласача уписаних у бирачки списак

 У Добоју је до 11.00 часова гласало 20 одсто грађана уписаних у бирачки списак, у Теслићу 13,93 одсто, Петрову 17,29 процената, а у Станарима 15,5 одсто, речено је Срни у градској и општинским изборним комисијама ових локалних заједница.

У општини Чајниче до 11.00 часова гласало је 712 грађана, што је 18,46 одсто укупно уписаних у бирачки списак

 У Новом Горажду је до 11.00 часова гласало 318 бирача или 19,42 одсто од 1.636 грађана са правом гласа

На биралиштима на подручју Градишке до 11.00 часова гласало је 8.295 бирача или 15,1 одсто од укупно 55.092 уписана у бирачки списак

На подручју општине Милићи до 11.00 часова гласало је 1.616 бирача или 20,23 одсто уписаних у бирачи списак, изјавио је Срни предсједник Општинске изборне комисије Владан Тривковић.

На подручју општине Братунац до 11.00 часова на изборе је изашло 16,15 одсто бирача, подаци су Општинске изборне комисије

У Требињу је до 11.00 часова гласало 24 одсто или 7.347 бирача, речено је Срни у Градској изборној комисији.
Излазност на изборима у Билећи до 11.00 часова износила је 21,44 одсто и гласало је 2.127 од укупно 10.020 бирача, а изборни процес тече без проблема, речено је Срни у Општинској изборној комисији. У Невесињу је до 11.00 часова гласало 16,95 одсто

У Гацку је до 11.00 часова гласало 24,30 одсто или 1.950 бирача, што је добра излазност, изјавио је Срни предсједник Општинске изборне комисије Љубомир Бештић.

Излазност у Љубињу до 11.00 часове била је 13 одсто или 440 грађана, а у Берковићима 16 одсто или 265 гласача.

На подручју општине Оштра Лука до 11.00 часова гласало је 489 грађана или око 11 одсто од укупно 4.210 бирача са правом гласа

У Вишеграду је до 11.00 часова гласало 1.965 бирача или 19,36 одсто од 10.310 регистрованих.

На подручју општине Челинац до 11.00 часова гласало је 18,22 одсто бирача од 15.658 регистрованих, рекао је Срни предсједник Општинске изборне комисије Милан Пејановић.


У општини Источна Илиџа до 11.00 часова на општим изборима у БиХ гласало је 2.966 од 13.486 уписаних у бирачки списак

На подручју општине Мркоњић Град до 11.00 часова гласало је 2.987 Мркоњићана или 17,33 одсто од 17.447 регистрованих бирача  
У општини Источни Стари Град до 11.00 часова на општим изборима у БиХ гласало је 28,5 одсто регистрованих бирача, а у општини Трново 25,90, подаци су општинских изборних комисија.


 У Новом Граду до 11.00 часова гласало је 4.796 бирача или 18,81 одсто од њих 26.184 са правом гласа, а да на бирачком мјесту Хозићи још није почео изборни процес, речено је Срни у Општинској изборној комисији.

На подручју града Лакташи до 11.00 часова гласало је 18,83 одсто од 32.889 бирача, рекла је Срни предсједник Градске изборне комисије Гордана Нишић.

У општини Сребреница до 11.00 часова на изборе су изашла 1.663 бирача или 14,37 одсто од укупног бирачког тијела, које износи 12.435 гласача

У Дервенти је до 11.00 часова гласало 3.949 бирача или 12,26 одсто бирачког тијела.

 На подручју општине Рибник до 11.00 часова гласала су 1.082 гласача или 17,83 одсто од 6.068 регистрованих на редовним бирачким мјестима

У општини Котор Варош до 11.00 часова гласало је 11,64 одсто бирачког тијела, а избори протичу у реду, рекао је Срни члан Општинске изборне комисије Котор Варош Срђан Сакан.

У општини Пале је до 11.00 часова гласало 3.718 лица од 19.956 са правом гласа или 18,86 одсто, рекао је предсједник Општинске изборне комисије Предраг Слијепчевић

 На подручју општине Шипово до 11.00 часова гласала су 1.594 гласача или 15,19 одсто од 10.492 регистрована гласача. 

У Хан Пијеску је до 11.00 часова на бирачка мјеста изашао 771 гласач, што је 25 одсто од укупно 3.123 регистрована бирача за редова бирачка мјеста, рекла је предсједник Општинске изборне комисије Хан Пијесак Јела Јосић.

 Излазност на подручју општине Шамац до 11.00 часова је била 13,57 одсто, потврдила је предсједник Општинске изборне комисије Вукосава Бабић.

У општини Купрес у Републици Српској до 11.00 часова гласало је 57 од 318 бирача

 У Броду је до 11.00 часова гласао 2.375 бирача или 13,24 одсто бирачког тијела, потврђено је Срни у Општинској изборној комисији


На подручју општине Прњавор до 11.00 часова гласало је 4.943 бирача или 12,61 одсто од 39.207, колико их је регистровано на општим изборима, потврђено је Срни у Општинској изборној комисији.

 У општини Калиновик је до 11.00 часова на општим изборима гласало 25 одсто од укупног броја бирача, рекао је предсједник Општинског бирачког одбора Милинко Лаловић.

На подручју општине Угљевик до 11.00 часова гласало је 22 одсто од укупног броја бирача у овој општини, речено је Срни у Општинској изборној комисији.

У Крупи на Уни до 11.00 часова на биралишта је изашло 248 бирача или 14,65 одсто од 1.692 са правом гласа, рекла је Срни предсједник Општинске изборне комисије Милана Ивановић.

До 11.00 часова у општини Лопаре гласало је 20,44 одсто бирачког тијела, а избори протичу у реду, рекао је Срни предсједник Општинске изборне комисије Лопаре Давор Вићић.

 На подручју општине Језеро до 11.00 часова гласало је 177 гласача или 16,36 одсто од 1.082 регистрована, рекао је Срни предсједник Општинске изборне комисије Дејан Николчић.

 До 11.00 часова на подручју општине Костајница гласало је 886 бирача или 18,11 одсто од 4.891 уписаног у редовни бирачки списак, изјавила је Срни предсједник Општинске изборне комисије Мирјана Крњајић.

10. 50 - У Бијељини је одзив бирача бољи него претходних година и до 9.00 часова гласало је 7,03 одсто уписаних у бирачки списак који има 110.111 лица, рекла је новинарима предсједник Градске изборне комисије Дијана Савић Божић.

Према њеним ријечима, за два сата бирачко право искористило је 7.500 бирача, а тај број је и већи јер не садржи податке из седам мобилних тимова и бирачког мјеста за гласање на непотврђеним гласачким листићима.

Божићева је позвала све грађане да изађу на изборе и искористе своје бирачко право.

Према њеним ријечима, од 183 редовна бирачка мјеста у Бијељини само је на једном бирачком мјесту у Јањи било кашњење од 10 минута и толико ће бити продужено гласање на овом бирачком мјесту.

10. 35 - Општинска изборна комисија (ОИК) Нови Град смијенила је бирачки одбор на бирачком мјесту Хозићи, гдје су утврђене неправилности и није почело гласање. Опширније на линку.

10.18 - Гласање у општини Источни Мостар одвија се без проблема, а право гласа имају 152 бирача, изјавио је  предсједник Општинске изборне комисије Жељко Вујадиновић.

 

Вујадиновић је додао да је једно бирачко мјесту у овој општини отворено на вријеме.

У Броду су отворена сва бирачка мјеста, уз кашњење два због бројања гласачких листића, потврдила је Срни предсједник Општинске изборне комисије (ОИК) Стана Даниловић.

Даниловићева је навела да је на два бирачка мјеста кашњење било 15 минута.

Изборни процес у општини Невесиње јутрос је почео на вријеме, изјавио је  предсједник Општинске изборне комисије (ОИК) Миљан Спремо.

Спремо је додао да су у Невесињу отворена 32 редовна бирачка мјеста и једно за гласање у одсуству.

10.07 - Сва бирачка мјеста на подручју Брчко дистрикта су отворена, али је каснило на осам због поновног пребројавања гласачких листића, рекла је предсједник Изборне комисије дистрикта Андреа Мркоњић.

Мркоњићева је на конференцији за новинаре рекла да се на једном бирачком мјесту са отварањем каснило 30 минута, а на другом 20 минута.

“Бирачки одбори у Брчко дистрикту раде дупли посао, пребројавају гласачке листиће за седам нивоа. Члановима бирачких одбора требало је више времена како би поново пребројали гласачке листиће”, појаснила је Мркоњићева.

Она је напоменула да је на појединим бирачким мјестима велики број посматрача хтио у исто вријеме бити на бирачком мјесту који је просторно ограничен, те да су добили упутства како да поступе у том случају.

 

9.52 - Полиција у Бугојну јуче је на једном од бирачких мјеста провјеравала пријаву да је дошло до кршења изборног процеса јер је предсједник бирачког одбора са још двије особе унио картонски пакет на биралиште.

“Одмах по запримању пријаве Одсјек криминалистичке полиције ПУ Бугојно је формирао увиђајну екипу која је заједно са предсједником општинске изборне комисије Бугојно изашла на лице мјеста гдје су утврдили да предметно гласачко мјесто није нарушено”, потврдио је портпарол МУП-а СБК Хасан Хоџић.

Он је казао да током вршења увиђајних радњи и контрадиверзионог прегледа лица мјеста, нису пронађени предмет нити трагови који би указивали на постојање неког кривичног дјела.

9.41 - На бирачком мјесту у Хозићима код Новог Града јутрос су пронађени означени гласачки листићи за све нивое власти, рекао је  предсједник Општинске изборне комисије (ОИК) Љубан Кнежевић. Опширније на линку.

9.23 - Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ саопштила је да су бирачка мјеста за гласање на општим изборима у БиХ отворена јутрос у 7.00 часова, када су са радом почела и 352 мобилна тима.

На појединим бирачким мјестима било је кашњења, а ЦИК наводи да су разлози за то уобичајени и као на раније одржаним изборима: нису на вријеме извршене припреме за отварање бирачког мјеста, недолазак или кашњење чланова бирачког одбора и слично.

Кашњења у отварању бирачког мјеста била су у просјеку од 15 до 30 минута.

ЦИК је најавио да ће одзив бирача до 11.00 часова саопштити на конференцији за новинаре у 12.00 часова.

 

9.11 - На бирачком мјесту у Мајевцу на подручју Добоја јутрос је пријављен проблем са посматрачима политичких субјеката.

Опширније на линку.

8.50 - Седам бирачких мјеста у Републици Српској још није отворено од укупно 2.140 биралишта, саопштено је из Министарства унутрашњих послова (МУП) Републике Српске.

Из МУП-а су навели да је ријеч о по једном бирачком мјесту на подручју полицијских управа (ПУ) Приједор, Зворник и Бањалука и четири бирачка мјеста на подручју ПУ Бијељина.

Из МУП-а истичу да се процес гласања одвија мирно, без инцидената.

“Због одржавања општих избора, локације за издавање личних докумената МУП-а Републике Српске (реферати личних карата, пребивалишта, боравишта и ЈМБ, укључујући аквизицију) раде данас до 19.00 часова”, наводи се у саопштењу.

Из МУП-а подсјећају да је због избора министар унутрашњих послова Републике Српске наредио забрану превоза експлозивних материја у друмском саобраћају од поноћи до сутра ујутро у 6.00 часова.

8.44 - У Броду су отворена сва бирачка мјеста, уз кашњење два због бројања гласачких листића, потврдила је Срни предсједник Општинске изборне комисије (ОИК) Стана Даниловић.

Даниловићева је навела да је на два бирачка мјеста кашњење било 15 минута.

Сва биралишта отворена су у Добоју, Теслићу, Петрову и Станарима, потврђено је из изборних комисија.

 

Из Градске изборне комисије Добој речено је да се на пет бирачких мјеста каснило са отварањем од 15 до 35 минута због захтјева посматрача да се преброје гласачки листићи за одређене нивое, док су остала отворена у 7.00 часова.

У Дервенти су јутрос забиљежена мања кашњења на три бирачка мјеста, док су остала отворена на вријеме, рекао је предсједник Градске изборне комисије Денис Зеленика.

Зеленика је навео да се каснило због пребројавања гласачких листића и на тим мјестима ће вријеме гласања бити продужено за онолико колико је каснило отварање.

Бирачка мјеста су  на вријеме отворена у Градишци, Чајничу, Власеници, Осмацима,Доњем Жабару, Козарској Дубици, Шековићима, Пелагићеву, Дрвару и Босанском Грахову.

Predsjednik Opštinske izborne komisije (OIK) u Čelincu Milan Pejanović rekao je Srni da su sva biračka mjesta otvorena u 7.00 časova, osim birališta u mjesnoj zajednici Opsječko, koje je otvoreno sa 15 minuta zakašnjenja zbog dužeg prebrojavanja biračkog materijala.

Prema njegovim riječima, nije bilo nikakvih primjedbi, ni problema na početku biračkog procesa.

8.30 - Општи избори у БиХ данас се одржавају према нешто другачијим правилима у односу на досадашње изборне процесе, а једно од њих је да гласачке кабине буду окренуте према члановима бирачких одбора и посматрачима.

Укинута је и и пракса читања наглас имена гласача, а уводе се овјера гласачких листића посебним штамбиљем, посебна процедура помоћи друге особи при гласању, печаћење бирачког списка у посебну коверту након затварања бирачког мјеста, те неке друге техничке новине.

Из Централне изборне комисије раније су објаснили да је циљ ових интервенција да процес на бирачком мјесту буде што транспарентнији, бржи и законитији.

На овогодишњим изборима први пут је уведена електронска пријава за гласање поштом или у дипломатско-конзуларним представништвима.

8.15 - Кашњење отварања бирачких мјеста је забиљежено у Требињу, Новом Горажду, Зворнику и Фочи.

На подручју града Зворника на вријеме је отворено 85 бирачких мјеста, док се са отварањем једног бирачком мјеста каснило више од 40 минута због одустајања предсједника и замјеника предсједника бирачког одбора, рекао је предсједик Градске изборне комсије (ГИК)  Мустафа Арифовић.

Он је додао да се морало чекати са отварањем овог бирачког мјеста док се не попуни његов састав.

Бирачка мјеста у Требињу отворена су јутрос на вријеме, осим једног у Основној школи “Свети Василије Острошки” гдје се због бројања гласачких листића каснило десетак минута, рекао је  предсједник ГИК-а Синиша Терзић.

Једно бирачко мјесто у Новом Горажду јутрос је отворено са 15 минута закашњења и из ОИК-а су навели се каснило због грешке у пребројавању листића.

У Фочи је гласање на бирачком мјесту Горње Поље три каснило 15 минута, бирачко мјесто Попов Мост још је недоступно за информацију, док је на преосталим биралиштима изборни процес почео на вријеме, рекао је  предсједник Општинске изборне комисије Виде Вуковић.

Вуковић је навео да је на бирачком мјесту Горње Поље три гласање почело у 7.15 часова јер нису на вријеме пребројани гласачки листићи.

Биралишта су  на вријеме отворена  у мјестима Гацко, Лопаре, Источна Илиџа, Модрича Котор Варош, Бијељина, Рогатица и Шамац.

 

8.06 - У Амбасади БиХ у Београду  јутрос је отворено бирачко мјесто на којем су се за гласање из иностранства на изборима у БиХ пријавила 102 бирача, рекао је предсједник Бирачког одбора Оливер Мићић.

Он је навео да је бирачко мјесто у Амбасади у Београду отворено у 7.00 часова и да гласање протиче у реду.

Током дана бирачки одбор ће саопштавати податке о излазности, а бројање гласова биће обављено у БиХ.

“У дипломатско конзуларним представништвима се не броје гласови. Бирачи који гласају у амбасадама, своје листиће стављају у коверте које је доставила Централна изборна комисија /ЦИК/. Те коверте се затворе и тако убацују у кутију”, рекао је Мићић.

Након затварања бирачког мјеста, материјали ће бити увезани по општинама из којих долазе и послати у Министарство иностраних послова, које ће их послати ЦИК-у.

“На тај начин је загарантована тајност гласања”, рекао је Мићић.

Они који су се пријавили да гласају путем поште требало је да добију материјале од ЦИК-а на адресе које су навели као адресе у иностранству.

7.56 - У општини Прњавор јутрос се каснило са отварањем на два бирачка мјеста, а осталих 49 је отворено на вријеме и гласање, за сада, протиче без проблема, потврдила је предсједник Општинске изборне комисије (ОИК) Сњежана Крајишник.

Крајишникова је рекла да се каснило са отварањем два бирачких мјеста у Дому културе због бројања листића. Ту ће гласање бити продужено 15 минута, колико се и каснило са отварањем.

Предсједник Општинске изборне комисије (ОИК) у Сребреници Љиљана Стевановић рекла је да су сва бирачка мјеста отворена у 7.00 часова, осим биралишта у школи у Скеланима које је због кашњења предсједника бирачког одбора отворено 15 минута касније.

Стевановићева је навела да је да ће биралиште које је касније отворено вечерас бити касније и затворено да би се надокнадило изгубљено вријеме.

Према њеним ријечима, није било никаквих примједби, ни проблема на почетку бирачког процеса.

На бирачком списку у Сребреници регистровано је укупно 12.435 бирача.

Избори се у овој локалној заједници обављају на 30 бирачких мјеста, а формиран је и један мобилни тим за омогућавање изборног права старим и непокретним особама на кућној адреси. 

 

7.48 -  Бирачка мјеста су успјешно отворена и у Оштрој Луци, Сокоцу и Калиновику, гдје су са радом почели и мобилни тимови.

Мобилни тимови јутрос су преузели изборни материјал и кренули на терен према раније утврђеном плану, речено је у општинској изборној комисији.

7.35 - У општини Костајница два бирачка мјеста отворена су са закашњењем, а осталих 12 на вријеме, у 7.00 часова, рекла је предсједник Општинске изборне комисије (ОИК) Мирјана Крњајић.

Крњајићева је рекла да је због пребројавања гласачких листића бирачко мјесто Кино један отворено са пет минута закашњења, а бирачко мјесто Кино два са 15 минута кашњења.

Она је додала да је изборни процес у овој локалној заједници почео без проблема, а да право гласа има 4.891 бирач.

“Имамо 13 редовних бирачких мјеста и једно за гласање у одсуству и на непотврђеним гласачким листићима, а формиран је и један мобилни тим”, навела је Крњајићева.

Бирачка мјеста су успјешно отворена у мјестима Вишеград, Источно Ново Сарајево, Шипово, Кнежево, Милићи, Билећа и Костајница.

 

7.19 - На подручју општине Језеро бирачка мјеста отворена су на вријеме и није било никаквих проблема на почетку гласања, потврдио је  предсједник Општинске изборне комисије Дејан Николчић.

На подручју ове општине регистрована су 1.084 гласача, која имају право гласа на октобарским општим изборима.

У општини Крупа на Уни јутрос су отворна сва четири редовна бирачка мјеста на којима своје право могу да остваре 1.692 регистрована бирача, потврдила је предсједник Општинске изборне комисије Милана Ивановић.

Ивановићева је рекла да су два бирача регистрована за гласање поштом.

Бирачка мјеста у општинама Пале, Трново и Источни Град јутрос су отворена у 7.00 часова и почетак изборног дана протиче без проблема, речено је Срни у општинским изборним комисијама.

У Општинској изборној комисији  (ОИК) Пале регистровано је укупно 19.956 бирача, који ће бирачко право моћи да искористе на 38 редовних бирачких мјеста и једном мјесту за гласање на непотврђеним гласачким листићима, а ангажована су и четири мобилна, те један ковид тим.

Бирачка мјеста су отворена и у мјестима Купрес, Мркоњић Град ,Пале, Хан Пијесак, Рудо, Угљевик и Приједор.

7.10 - Биралишата на подручју града Бањалука отворена су јутрос на вријеме, а право гласа има 194.193 бирача, речено је Срни у Градској изборној комисији.

Бирачи ће гласати на 266 редовних бирачких мјеста, те на по једном бирачком мјесту за гласање на непотврђеним листићима и у одсуству.

Биралишта у општини Србац отворена су јутрос, а право гласа има 17.479 бирача, потврђено је Срни у Општинској изборној комисији (ОИК) Србац.

Бирачи ће гласати на 32 гласачка мјеста и једно мјесто за гласање у одсуству и на непотврђеним гласачким листићима.

На подручју града Лакташи јутрос су отворена биралишта на којима право гласа има 32.889 бирача, речено је у Градској изборној комисији.

Бирачи ће гласати на 51 редовном бирачком мјесту и једном за гласање у одсуству и на непотврђеним гласачким листићима. Ангажована су четири мобилна тима.

7.00 - Отворена су биралишта широм Српске и БиХ. 

Бирачка мјеста ће бити отворена за гласање од седам до 19 сати, а бирачи локацију свог бирачког мјеста могу провјерити и слањем СМС поруке на број 091 12 12 12.

Да би могао гласати, бирач на бирачком мјесту мора показати један од важећих докумената државе Босне и Херцеговине, а то су лична карта, возачка дозвола или пасош.

Локални избори у БиХ одржавају се данас, а грађани на више од 5.000 биралишта бирају нове градоначелнике и начелнике те одборнике у локалним парламентима.

Грађани бирају укупно 518 чланова органа власти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана