ХДЗ БиХ:Није могуће објавити коначне резултате избора у Мостару јер није окончан предмет у тужилаштву

Срна
ХДЗ БиХ:Није могуће објавити коначне резултате избора у Мостару јер није окончан предмет у тужилаштву

МОСТАР - Градски одбор ХДЗ-а БиХ Мостар сматра да изборни циклусу овом граду још није завршен нити је могуће објавити коначне резултате избора, јер предмет који је формирало Тужилаштво херцеговачко-неретванског кантона још није окончан, а од исхода истражних радњи, утврђивања околности и чињеница зависи изборни резултат односно расподјела мандата.

У Градском одбору ХДЗ-а БиХ у Мостару наводе ће искористити све правне механизме да би заштитили изборни резултат и интегритет ових избора, јер на изборима бирају бирачи, а не бројачи.

Након што је Централна изборна комисија (ЦИК) синоћ донијела одлуку о утврђивању и објављивању резултата локалних избора 2020. године у Мостару, из ХДЗ-а БиХ истичу да се све догађа према процедурама предвиђеним законом "као да није дошло до грубог кршења изборне воље грађана града Мостара, изборног инжењеринга и крађе гласова чиме се директно утицало на изборни резултат".

- Док је требало "пронаћи" гласове за поједине политичке странке да не би доживјеле дебакл, тада се никоме није журило и све је било у роковима и сасвим довољно времена за темељну обраду изборног материјала. Када је то завршено, жури се са објављивањем резултата иако до законског рока има пуне двије седмице, али сада је циљ што прије завршити да би заташкали изборну превару - истакли су из мостарског ХДЗ-а.

Чињеница да се ЦИК БиХ прогласио ненадлежним у приговору ХДЗ-а БиХ да је прекршен Изборни закон БиХ у дијелу који говори о искључивој надлежности ове институције, показује, наводе у мостарском ХДЗ-у, неспремност ове институције да очува законитост, транспарентност и интегритет изборног процеса и резултата избора, а истовремено даје одговор на питање што је била мотивација за противзаконито именовање појединих чланова ове институције.

У новом Градском вијећу Мостара биће 15 Хрвата, 14 Бошњака, четворо Срба и двоје из реда осталих, показују резултати локалних избора у том граду које је синоћ објавила Централна изборна комисија БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана