ХДЗ БиХ: Покрадено на хиљаде хрватских гласова

Срна
ХДЗ БиХ: Покрадено на хиљаде хрватских гласова

МОСТАР - Градски одбор ХДЗ-а БиХ Мостар тврди да је покрадено на хиљаде хрватских гласова на протеклим локалним изборима, те позвао представнике међународне заједнице и све надлежне институције да се укључе у рјешавање овог проблема и, како су навели, очигледних изборних манипулација.

Из ХДЗ-а тврде да се наставља изборни инжењеринг након затварања биралишта, те да са хрватских подручја нестају гласови или се не броје.

- Данас имамо управо такву ситуацију на коју смо упозоравали. Након 16 часова од затварања биралишта немамо избројане гласове за Град Мостар. Имамо гласове којих преко ноћи нигдје нема, а добиле су их хрватске странке. Ко је украо те гласове или их пребацио другим политичким опцијама - питају из ХДЗ-а БиХ.

Из ове странке истичу да Централна изброна комисија (ЦИК) БиХ и Градска изборна комисија морају бити независне од политичког утицаја, гарантовати транспарентност и демократски изборни процес, што, како наводе, у Мостару није случај.

Из Хрватског народног сабора (ХНС) је саопштено да ЦИК БиХ поступцима који су услиједили након затварања бирачких мјеста уноси раздор у изборни процес у граду Мостару.

- У укупној пројекцији прелиминарних гласова које објављује ЦИК БиХ могу се увидјети покушаји преваре, односно нестајање гласова из три градска изборна подручја у којима живе већинско хрватско становништво, а ради се о градским подручјима Југ, Запад и Југозапад - додаје се у саоптшењу.

Из ХНС-а захтијевају хитно укључивање међународних фактора да се овај процес у изборном, правном и сваком другом смислу изведе пред свјетло јавности како би се спасио изборни процес.

- Постоји оправдана сумња да су гласови које су освојили странке из ХНС-а уз ХРС напросто приписани некоме другоме, посебно након чињенице да странке такозваног пробосанског блока нису освојиле број гласова које су планирале, те да су ниску излазност свог гласачког тијела, условно речено и сплеткама након 19.00 часова компензирали хрватским гласовима и у свему томе имали координацију овлаштених особа из ЦИК-а - саопштено је из ХНС-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана