Америчка војна опрема стигла у Пољску

Срна
Foto: newsreadonline.com

ВАРШАВА– Америчка војна опрема почела је да стиже у Пољску, саопштило је данас пољско Министарство одбране, у циљу јачања источног блока НАТО-а док се Запад и Русија препиру око руског војног присуства у близини украјинске границе.

Администрација предсједника Џозефа Бајдена најавила је у сриједу распоређивање скоро 3.000 америчких трупа у источној Европи у наредним данима усред сукоба са Русијом око Украјине.

Око 1.700 војника из 82. ваздушно-десантне дивизије са сједиштем у Форт Брегу требало би да дође у Пољску, саопштили су у сриједу пољски министар одбране Мариуш Блашчак и Пентагон, али само на привременој основи.

Поред тога, отприлике 300 војника ће бити стационирано у Њемачкој, гдје се очекује успостављање заједничког штаба.

Пољски министар одбране Мариуш Блашчак саопштио је синоћ да је "претходница" већ стигла у Пољску.

"Ово је јасан сигнал савезничке солидарности“, написао је он на "Твитеру", објављујући фотографије војника како истоварају опрему из једног транспортног авиона "Ц-130" "Херкулес".

Приватни емитер ТВН24 приказао је истовар два америчка авиона на аеродрому Жешов-Јесионка у јужној Пољској. Емитер је извјестио да је до сада слетјело шест америчких авиона.

Још није јасно када ће амерички војници стићи и гдје ће бити стационирани. Оперативни центар пољског Министарства одбране упутио је Ројтерс на америчку војску, која није одмах одговорила на Ројтерсов захтјев за додатне информације.

Америчка војска већ има око 4.500 војника у Пољској у НАТО и билатералном капацитету, углавном стационираних на западу земље на ротационој основи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана