Угашен један пожар код Врбање, други локализован

ГС
Foto: П. Ђурђевић

БАЊАЛУКА- Припадници Хеликоптерског сервиса Републике Српске успјели да угасе један од два пожара код бањалучког насеља Врбања, док је други у потпуности локализован, рекао је Срни директор Хеликоптерског сервиса Републике Српске Бобан Кустурић.

"Упркос многобројним отежавајућим околностима, изазваним густим димом, високом температуром, ниским водостајем ријека, окружењем са доста далековода, са јаким вјетром и слично, припадници Хеликоптерског сервиса Српске су успјели да угасе један од два пожара, док је други у потпуности локализован и интензитет му је смањен", истакао је Кустурић.

Он је навео да ће гашење пожара, у координацији са ватрогасном јединицама на земљи, бити настављено и у послијеподневним часовима уколико буде потребно.

Кустурић је рекао да су припадници Хеликоптерског сервиса данас поново од 6.40 часова укључени у гашење пожара код Врбање, на истој локацији гдје су гасили пожар и 4. августа, када је локализован и стављен под контролу при чему је избачено 20 тона воде из ваздуха.

"Усљед високе температуре, пожар је поново активиран па је гашење настављено и данас, на двије локације. У гашењу пожара учествовали су још и припадници Ватрогасно-спасилачке бригаде Бањалука, припадници Добровољног ватрогасног друштва `Врбања` и Шумског газдинства Бањалука. Извршено је 77 летова и избачено 70 тона воде и утрошено је четири сата и 30 минута лета", додао је Кустурић.

Он је навео да је гашење пожара отежано због високе температуре ваздуха па су и пилоти и техника операције изводили до крајњих оперативних граница, уз максимална напрезања.

"Помоћ у гашењу пожара омогућили су припадници Републичке управе цивилне заштите, који су у Врбањи инсталирали базен за воду, из ког су припадници Хеликоптерског сервиса Републике Српске захватали воду, јер је водостај ријеке Врбање и ријеке Врбас, недовољан да би се вода могла захатати из тих ријека", истакао је Кустурић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана