Скупштина града Бањалука прихватила Нацрт ребаланса буџета: У каси 3,17 милиона КМ мање, слиједи оживљавање привреде

Александар Стојановић
Скупштина града Бањалука прихватила Нацрт ребаланса буџета: У каси 3,17 милиона КМ мање, слиједи оживљавање привреде

Одборници Скупштине града су на ванредној сједници једногласно прихватили Нацрт ребаланса буџета за ову годину којим је буџет умањен за 3,17 милиона КМ, односно 2,1 одсто у односу на почетни.

Одборници су прихватили и додатно задужење кроз емисију хартија од вриједности у износу од 12 милиона марака.

Градоначелник Игор Радојичић рекао је да су јавни приходни у овом тренутку пали за 12,2 милиона КМ и да се очекује да ће губици по том основу до краја године бити око 30 милиона.

- То су тектонски поремећаји у буџету због који је било неопходно приступити измјенама првобитно планираног буџета. Сада видимо колико је значајан суфицит од осам милиона остварен прошле године, којим ћемо покрити дио тог губитка. Поред тога, морали смо извршити и емисију хартија од вриједности, а остатак минуса ћемо покрити кроз краткорочна задужења и уштеде кроз разне основе - рекао је Радојичић.

Он је додао да би најлакше било зауставити многе активности и пројекте, али да град мора наставити да живи и расте.

- Дакле, одлучили смо се да не отказујемо планиране активности и капиталне инвестиције, а то није било једноставно. Ово је ситуација у којој се никад нисмо нашли, јер је све стало. Сада треба оживјети привреду, вратити живот у граду како бисмо што прије изашли из кризе - нагласио је градоначелник.

Одборници су једногласно изласали и Одлуку о Фонду стамбених јединица социјалног становања, којом ће бити регулисано одржавање новоизграђених станова за социјалне категорије.

- У питању су станови у власништву града који ће моћи да по знатно нижим цијенама користе социјално угрожене категорије, а у плану је изградња још станова у сарадњи са Секретаријатом за избјеглице и расељена лица у насељу Ада - казао је Радојичић.

Због актуелне епидемиолошке ситуације и препорука Министарства управе и локалне самоуправе сједница Скупштине одржана је у Банском двору, по нешто другачијој процедури.

- Ми смо једина локална заједница која је одржала већ двије ванредне сједнице скупштине. Морали смо на овај начин организовати сједницу, како бисмо избјегли опасност да се неко можда зарази. Ипак, и поред тога сви су имали могућност да се јављају за дискусију и реплике, те смо настојали и прије сједнице упознамо јавност са свим тачкама дневног реда - истакао је предсједник Скупштине града Зоран Талић.

Талић је, образлажући реструктурисање градских финансија, рекао да је као посљедица епидемије вируса корона у Бањалуци у претходна два мјесеца забиљежен знатан пад привредних активности и јавних прихода, што је захтијевало реструктурисање градских финансија, истичући да је неопходно јединство у вези са концептом развоја града.

Талић је истакао да је због тога Нацрт ребаланса буџета, уз пакет од осам тачака у вези са јавним финансијама, једна од најбитнијих тачака у овој години.

- Наше опредјељење у Градској управи, на челу са градоначелником Игором Радојичићем, јесте да не заустављамо капиталне инвестиције у Бањалуци, те да се наставе инвестициони циклуси у граду - рекао је Талић.

Он је указао да ће се на тај начин завршити планирани капитални пројекти у граду, али и очувати пријеко потребна радна мјеста свих који су ангажовани у том процесу.

- Пад прихода покушаћемо надомјестити разним уштедама и реструктурисањем, уз домаћинско пословање, како у овој тако и у претходним годинама, јер већ четврту годину заредом остварили смо буџетски суфицит - рекао је Талић.

Талић је истакао да је сада, више него икад, неопходно јединство и уједињење око концепта развоја Бањалуке.

Коментаришући одлуку Вишег привредног суда у Бањалуци којом је поништена пресуда Окружног привредног суда којом су парцеле које град потражује као градско земљиште, биле уписане као власништво Пољопривредне школе, те је наложено ново суђење, Талић је изјавио да је то један вид сатисфакције јер град све активности спроводи искључиво с циљем заштите градске имовине.

- Заштита градске имовине је итекако битна јер кроз њу добијамо нешто ново на подручју града за све грађане, те стварамо нове вриједности. Наше опредјељење у заштити градске имовине се јасно може видјети када смо ту тематику, градоначелник и ја, први пут прије четири године уврстили као тачку дневног реда на Скупштини града - рекао је Талић.

Он је подсјетио и да су на основу те тачке данас постигнути позитивни исходи за град Бањалуку.

- Имамо читав низ спорова у којима град Бањалука годинама води борбу за градско земљиште, а један од најпознатијих је управо спор у вези са земљиштем Пољопривредне школе - каже Талић.

Опозиција

Опозициони одборници напустили ванредну сједницу Скупштине града због, како су нагласили, немогућности да изразе свој став и активно учествују у дискусији.

- Имамо важне теме на дневном реду, а вријеме за дискусију је ограничено. Ако су дозвољена јавна окупљања и ако могу да раде вртићи и кафићи, не видимо разлог за овакву одлуку и она представља ограничавање слободе говора - истакао је одборник покрета "Бањалука зове" Саша Лазић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана