Радници Акванe протестом испред Градске управе тражили плате и доприносе

NN
Foto: Arhiva

БАЊАЛУКА - Радници Јавног предузећа "Аквана" окупили су се испред Градске управе Бањалука у знак протеста и с јасним захтјевима, а они су да им се исплате од града обећане три задње плате и дуговани порези и доприноси.

Испред Градске управе дочекао их је градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић, који је казао да су урадили све што је у њиховој моћи ради опоравка, како каже, тешког и акутног стања у ком се налази ово јавно предузеће.

С друге стране, из Синдикалне организације "Аквана" казали су за "Независне" да је протест једина опција јер је незадовољство радника огромно.

"Тренутно смо на издисају, немамо више средстава и немамо чим ни да радимо", казали су они.

Међутим, Станивуковић је радницима при самом доласку поручио да је град урадио свој дио посла, те даље развијање ситуације зависи искључиво од предузећа "Новотекс", чији је предузеће "Аквана" дужник.

Наиме, град је с поменутим предузећем "Новотекс" у вишемјесечним преговорима договорио да  ће им исплаћивати суму од 800.000 КМ годишње, а да у том случају "Новотекс" одблокира рачун, да на тај начин радници могу уредно да добију своје плате.

Како каже Станивуковић, иако је ово било најављено, рачун очигледно није одблокиран, а самим тим ни плате нису могле бити исплаћене.

Према његовим ријечима, с предузећем "Новотекс" су имали састанке два мјесеца, на којима су утврђена велика дуговања предузећа "Аквана" која датирају уназад више од десет година.

"Дуговања су заиста огромна. Ми смо тада постигли договор, и сада немамо друге солуције него да чекамо", каже Станивуковић.

Наглашава да је град Бањалука спреман, што су и раније истицали, да исплаћују договорених 800.000 КМ годишње "Новотексу", иако су и раније казали да им је то велики напор.

Опет наглашава да им слиједи фаза чекања као једина опција, јер је стање предузећа такво да се проблем не може у кратком периоду ријешити.

Подсјећамо да су дуговања Јавног предузећа "Аквана" према предузећу "Новотекс" достигла 3,1 милион КМ у посљедњих неколико година, а како каже Станивуковић, ово су "наслијеђена дуговања која су сад дошла на наплату".

Још раније су из града саопштили да је споразум с "Новотексом" постигнут, да ће рачун бити одблокиран, и да ће радници добити заостале тада двије плате и дио регреса, до чега према тренутном стању ствари није дошло.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана