Пуштена у рад апликација "Паметни паркинг"

Илијана Божић
Пуштена у рад апликација "Паметни паркинг"

БАЊАЛУКА- Апликација "Паметни паркинг", коју су осмислила тројица студената, презентована је и пуштена у рад данас у јавној гаражи насеља Алеја Центар у Бањалуци.

Аутори апликације су студенти Електротехничког факултета Растко Зељковић и Драган Ивановић те Економског факултета у Бањалуци Данило Вуковић.

Заједно са компанијом "Проинтер", која је обезбиједила опрему  за овај паркинг, имплементирали су ову апликцију као пилот пројекат. 

- "Паметни паркинг" је софтвер који омогућава  да, путем мобилне апликације или веб сајта који је већ досупан на адреси www.pametniparking.com, сви корисници у било којем тренутку добију информацију да ли на одеђеном паркингу у датом моменту  има слободних мјеста и колико. За сада је то ова паркинг гаража, а надам се  да ће тако бити и на осталим паркинзима. То ће омогућити једноставније паркирање како грађанима тако и туристима који посјећују наш град. Постоји варијанта и на енглеском језику - рекао је Ивановић.

Градоначелник Игор Радојичић истакао је да град има четири стратешка фокуса развоја те да су два од њих паметни и зелени град.

- У оквиру тих фокуса  доста је оптимизација и побољшања у саобраћају. Ових година сте свједочили новим саобраћајница, мостовима и кружним токовима. Овдје је ријеч о покушају да се оптимизира  коришћење паркинга у граду, тако да грађани проводе мање времена у саобраћају тражећи слободно паркинг мјесто, те да имају информацију на веб и мобилној апликацији - рекао је Радојичић. 

Додао је да је у циљу да  се пројекат прошири, како би грађани на тај начин правили мање гужве. 

- Имамо идеја које се тичу модернизације у саобраћају када је ријеч о модернизацији наплате паркирања, бројања фреквенције саобраћаја поготово на раскрсницама, али ти су пројекти пред нама- рекао је Радојичић и додао да  ове године неће бити поскупљења цијене паркинга.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана