Пријава идеја за реализацију пројекта "Паметни град"до 26. јуна

А. С.
Пријава идеја за реализацију пројекта "Паметни град"до 26. јуна

БАЊАЛУКА – Представницима информатичких компанија и ресорних институција данас је у Градској управи представљен јавни позив за реализацију пројекта "Паметни град", који заједнички реализују град Бањалука и Развојни програм УН (УНДП).

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да је јавни позив за реализацију пројекта "Паметни град" отворен до 26. јуна и да се на њега могу пријавити пословни субјекти, невладине организације, удружења грађана и факултети, а врло брзо ће се ићи и у његову имлементацију.

- Концепт "паметног града" треба да трансформише Бањалуку у модеран град са иновационим рјешењима у саобраћају, комуналним услугама и другим областима живота. Бањалука је овим пројектом постала лидер у БиХ, али и шире, јер смо први град који је приступио оваквој трансформацији - истакао је Радојичић.

Додао је да су данас покушали мотивисати више десетина субјеката из Бањалуке, компаније које се баве ИТ бизнисом, невладине организације, удружења грађана, академску заједницу, факултете, па и групе грађана да се пријаве на позив који је у току.

Он је подсјетио да је град у понедјељак, 1. јуна, потписао са представницима УНДП-а меморандум који се односи на развој концепта "Паметног града".

Радојичић је рекао да је "Паметни град" један од четири фокуса развоја Бањалуке у наредном десетогодишњем периоду, што подразумијева модернизацију, дигитализацију, информатичке услуге у свим сферама живота.

- То је врло широк појам примјењив у скоро свакој сфери живота, а са УНДП смо на степеници на којој је расписан јавни позив за идеје, приједлоге и рјешења у свим овим областима - навео је Радојичић.
Додао је да то могу бити идеје и приједлози из саобраћаја, енергетске ефикасности, из електронског вршења услуга, комуналних услуга, јавног превоза и друге.
Радојичић је рекао да је планирано да у јулу буде обављена селекција најбољих рјешења, те да се уђе у имплементацију овог пројекта, укупне вриједности око 260.000 КМ.
-Вјерујем да постоји велики потенцијал да се предложе различите и квалитетне идеје - закључио је Радојичић.
Директор иновационог центра Драго Гверић казао је да је циљ да се концепт "паметног града" стави у службу развоја града.

- Домаћи привредници представили су шта они могу да понуде и које ресурсе могу ставити на располагање градској управи - рекао је Гверић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана