Поскупљење карата иде на терет града

Јелена Танацковић
Foto: Архива

БАЊАЛУКА - Одборници Скупштине града усвојили су данас нови цјеновник у јавном аутобуском превозу уз амандмане Клуба одборника СНСД, који, између осталог, предвиђа да поскупљење карата иде на терет града.

Било је укупно пет амандмана о којима су се одборници појединачно изјашњавали. Амандмане је подржало 16 одборника, против је било седам, а два су била уздржана. Након тога су се одборници изјаснили о цјелокупном цјеновнику, "за" је био 21 одборник, а пет их је било уздржано.

Клуб СНСД-а дјеловао је амандмански на начин да ће град покрити трошкове већих цијена карата.

- Битно је да смо сви сагласни да је постојећи уговор лош и да је потребно да у наредном периоду уђемо у потписивање новог уговора - рекао је предсједник Скупштине града Младен Илић.

Он је истакао да Бањалучани неће плаћати скупље карте.

Оваквом начину рјешавања проблема у јавном превозу противио се градоначелник Драшко Станивуковић и одборници ПДП-а.

Станивуковић је у више наврата током засједања нагласио да град нема довољно средстава да финансира достављене амандмане.

Из СНСД-а су одговорили да повећање цијене карата на терет грађана не долази у обзир. Предлагали су током расправе да град обезбиједи новац тако што ће одустати од пројеката, који у овом моменту нису пријеко потребни, као што је реконструкција старог моста у Трапистима.

Градоначелник је истакао да ће град на мјесечном нивоу издвајати 250.000 КМ.

- Скупштина обавезује град на нешто што није могуће. Максимално колико град може дати је 90 одсто. Можемо да издвојимо 700.000 КМ да то не осјете пензионери, средњошколци и студенти, за остале не можемо - рекао је Станивуковић.

Додао је да ће превозницима и даље недостајати новца.

- Ако су превозници овим задовољни, ја сам пресрећан - казао је Станивуковић.

Управни одбори

Данашња сједница је на моменте била драматична, нарочито током гласања о именовању чланова управних одбора. Управни одбори пет установа су именовани, али не без проблема. Наиме, након паузе послије које су одборници требало да се изјасне о тачкама, Станивуковић је казао да повлачи са дневног реда именовања УО. Након тога је Младен Илић рекао да се тачке не могу повући "зато што је закључена расправа и прешло се дан за гласање". Илић је рекао градоначелнику да је те тачке могао повући у току расправе, а није. У дискусију се укључио и Кресојевић, који је рекао да се по пословнику могу повући тачке, док се не крене на гласање а то у моменту када је Станивуковић затражио повлачење, "још није било почело". То је довело до расправе, након које је Илић рекао Кресојевићу да га искључује са сједнице и замолило га  да напусти салу, што је он и урадио. Одборници су прешли на гласање, а Станивуковић је у знак протеста напустио сједницу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана