Отворена изложба до сада необјављених фотографија разорног земљотреса

Александар Стојановић
Отворена изложба до сада необјављених фотографија разорног земљотреса

БАЊАЛУКА - До сада невиђене фотографије и видео записи катастрофе која је задесила крајишку љепотицу кобног 27. октобра 1969. године, призори страве и рушевина на градским улицама изложене су у атријуму Градске управе поводом обиљежавања 50. годишњице земљотреса у Бањалуци.

Овом изложбом почело је званично обиљежавање пола вијека од разорне катастрофе, а сви заинтересовани ће изложбу моћи да посјете сваки дан до 31. октобра од осам до 16 часова.

Фотографије су дјело бањалучки фото-аматери Радивој Радановић, др Александар Сјериков и Љубинко Бато Смољановић, а аутор изложбе је Горан Бараћ.
- Куриозитет ове поставке је да фотографије и негативи никад раније нису виђене у јавности, јер су претходних пола вијека били дио приватних колекција њихових аутора. Позивам све грађане да посјете изложбу, јер заиста имају шта да виде – рекао је Бараћ.

Аутор дијела фотографија Радивој Радановић рекао је да су призори на улицама били стравични, а све је желио да забиљежи својим апаратом који је нешто раније донијео из Јапана.

- И данас често кући погледам фотографије, које ме подсјете на тај страшни период за наш град. Својој дјеци и унуцима сам често показивао све што сам забиљежио и задовољство ми је што ће и млади грађани имати прилику да се упознају са том великом трагедијом – казао је Радановић чије су слике приказане у боји.

Начелник Одјељења за културу, туризам и социјалну политику Невен Станић рекао је да је Град подржао ову изложбу, јер су ове фотографије свједок тужног тренутка за све бањалучане.

- Посјетиоци ће моћи да виде како се Бањалука обновила и изградила послије тог немилог догађаја – истакао је Станић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана