Нова занимања напунила клупе Центрa за образовање одраслих

Јана Кезић
Нова занимања напунила клупе Центрa за образовање одраслих

БАЊАЛУКА - Техничар поштанског саобраћаја, техничар логистике и шпедиције, царински техничар, као и техничар рачунарства и програмирања само су неки од новоуведених смјерова у Центру за образовање одраслих, гдје су више него задовољни септембарским уписним роком.

У овој образовној установи кажу да је на том уписним року било много више заинтересованих кандидата него претходних година.

Директорица центра Сузана Кусовац Сладоје је истакла да у току године планирају три до четири уписна рока. Објаснила је да су ове године проширили спектар занимања, а ријеч је о струкама саобраћаја, економије, права и трговине, те електротехнике.

- Уз стара занимања, увели смо и нова па се тако кандидати сада могу одлучити за техничара поштанског саобраћаја, техничара логистике и шпедиције, као и за руководиоца грађевинским и претоварним машинама и крановима. Увели смо и занимање царински техничар, јер је то било веома тражено - казала је Кусовац Сладоје.

Додала је да је међу новим занимањима и трговачки техничар, техничар електронике, техничар рачунарства и програмирања, техничар телекомуникација, техничар информационих технологија те техничар мултимедије. Осим тога допунили су, како истиче, доста тражених занимања, што је утицало на то да уписна политика буде много боља.

Када је ријеч о курсевима које нуде, како каже, процијенили су тржиште рада, али и потражњу па тако највеће интересовање влада за курс грађевинарства, кројења и шивања, затим за занимање молера и фасадера.

- Групе на курсевима су нешто мање, јер се у великим групама не може радити озбиљно и квалитетно. Реализујемо практичну наставу са жељом да свима буде посвећена довољна пажња те да се полазници оспособе за оно што курс и нуди - рекла је Кусовац Сладоје.

Додала је да су једини који нуде програм основног образовања.

- Имамо велики број суграђана који нису завршили основну школу. Само на подручју бањалучке регије, према посљедњим истраживањима, више од 6.000 особа има потребу за основним образовањем - истакла је Кусовац Сладоје, додајући да је то заиста забрињавајући податак.

Истакла је да су ове године имали веома добру сарадњу са Министарством просвјете и културе РС, које им је након више од пет година помогло и одвојило одређена средства.

- Добили смо средства за трећу тријаду, за полазнике основног образовања седмог, осмог и деветог разред. Крећемо и са уписном политиком, а већ имамо базу кандидата који су се пријавили и који чекају и до седам година да им се омогући бесплатно основно образовање - казала је Кусовац Сладоје, додајући да најстарији полазници имају око 50 година те да је ријеч о онима који су се уписали на преквалификацију и доквалификацију.

Језици

У Центру за образовање одраслих доступан је велики број курсева за стране језике. Тако најмлађи, али и они нешто старији, могу да уживају на часовима италијанског, руског, њемачког и енглеског језика.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана