Невријеме у Бањалуци: Вјетар обарао дрвеће ФОТО

ГС
Снажно невријеме погодило је јутрос Бањалуку
Foto: Д. Грабовац | Снажно невријеме погодило је јутрос Бањалуку

БАЊАЛУКА- Јак олујни вјетар и киша захватили су јутрос око седам часова Бањалуку, а краткотрајно, али веома снажно невријеме направило је поприличну штету у граду на Врбасу.

Вјетар је рушио дрвеће, превртао контејнере и киоске.

Снажан вјетар је оборио дрво на аутомобил код цркве Лазарица у насељу Лазарево.

Аутомобил је био у покрету, а срећом возач није повријеђен.

Током невремена је пала и  велика тенда једног кафића у Булевару војводе Степе Степановића.

Огромна штета нанесена је и Основној школи „Станко Ракита“ у насељу Врбања, на којој је вјетар откинуо кров, преносе „Независне“.

За непуних пола сата пао је 21 литар кише по метру квадратном, речено је Срни у Републичком хидрометеоролошком заводу.

Како су рекли у Републичком хидрометереолошком заводу, дувао је сјеверозападни вјетар којим је имао ударе 18 метара у секунди.

Велика количина падавина направила је велике проблеме у саобраћају. На већини путева дошло је до великих гужви и застоја, а било је и удеса.

Поједина насеља су остала без струје, а семафори на западном транзиту нису у функцији.

Комуналне екипе и ватрогасци су на терену и раде на отклањању посљедица олујног невремена.

Жути метеораларм упаљен је данас на цијелој територији Републике Српске и ФБиХ због грмљавине, објављено је на сајту Метеоаларма.

Жуто упозорење значи да вријеме може бити потенцијално опасно.

Данас ће, према прогнози меторолога, у Републици Српској и ФБиХ бити облачно и нестабилно са кишом, пљусковима и грмљавином и највишом дневном температуром до 33 степена Целзијусова.

У току пријеподнева биће облачно и нестабилно са кишом, пљусковима и грмљавином на југозападу, западу и сјеверу, у јужним предјелима и ка истоку такође са пљусковима праћеним грмљавином, а могуће су и локалне непогоде уз појачан вјетар у зони падавина и град.

Током дана и послије подне биће промјенљиво, дијелом претежно сунчано, али и даље мјестимично са кишом, пљуском и грмљавином, углавном од југозапада ка сјеверним предјелима, а није искључен ни локални пљусак у осталим крајевима.

Дуваће умјерен до јак југозападни и западни вјетар, локално на моменте и олујне јачине, саопштено је из Републичког хидрометеоролошког завода.

Дневна температура ваздуха биће од 22 до 29 локално на сјевероистоку и југу и до 33 степена Целзијусова.

Јутрос су киша, пљускови и грмљавина захватили подручје Крајине, југозапада, те централне и сјеверне крајеве, подаци су Федералног хидроеметоролошког завода.

Температура ваздуха у осам часова: Бјелашница 14, Дринић 16, Рибник 17, Нови Град, Србац, Вишеград и Фоча 18, Бањалука, Приједор, Зворник и Чемерно 19, Рудо и Мркоњић Град 20, Тузла, Зеница, Шипово, Мраковица и Гацко 21, Добој, Бијељина, Хан Пијесак и Невесиње 22, Соколац 24, Сребреница 25, Требиње и Билећа 26, Сарајево 27, а Мостар 28 степени Целзијусових.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана