Након невремена у Бањалуци више од 20 пријава за помоћ,највећа штета у насељима Лазарево и Кумсале

Срна
Foto: Град Бањалука

БАЊАЛУКА - Цивилној заштити у Бањалуци јутрос је након невремена упућено више од 20 пријава за помоћ у виду раскривања кровова, те палог дрвећа у двориштима, на коловозима и аутомобилима, рекао је Срни директор Управе цивилне заштите Републике Српске Милан Новитовић.

Новитовић је истакао да су сви позиви благовремено прослијеђени и по њима поступају Комунална полиција, Комунално предузеће и Ватрогасна бригада града Бањалука.

Он је нагласио да су на подручју општина Котор Варош, Челинац, Лакташи, Нови Град, Србац и града Градишка евидентиране умјерене падавине без позива и пријављене штете.

У невремену је оштећен је кров Основне школе "Станко Ракита" у Врбањи, а највећу штету претрпјели су мјештани насеља Лазарево и Кумсале, којима су угрожени стамбени објекти, потврђено је из градске управе.

Представници града обишли су терен и утврдили да је причињена материјална штета на више локација.

Савјетник градоначелника за друштвене дјелатности Милада Шукало рекла је да су бројним грађанима оштећени домови и позвала их да пријаве штету, наводећи да ће се у складу с тим радити процјене и предузимати потребне радње.

На тврђави Кастел, усљед пада стабала, појавила су се два легла стршљенова, због чега је интервенисало предузеће "Еко-бел", саопштено је из бањалучке Градске управе.

Шукало је додала да су штету претрпјели и организатори фестивала "Фреш вејв", али да се нада да ће се све санирати, како би маифестација могла бити одржана.

Из Одсјека за послове цивилне заштите и професионално територијално ватрогасно-спасилачке јединице рекли су да су од јутрос имали више од 50 интервенција, а углавном се ради о поломљеним стаблима и гранама.

-У прва два часа, рашчишћени су сви путни правци, очишћени су и терени, а имали смо и више интервенција на приватним објектима, на којима је била угрожена безбједност наших суграђана - рекао је Драган Бабић из овог одсјека.

Из Цивилне заштите су позвали грађане да пријаве штету, наводећи да ће ускоро бити формирана комисија, која ће изаћи на терен и процијенити штету.

-Санирана је већина кварова на напонским водовима до којих је дошло у Бањалуци усљед невремена које је јутрос захватило град - саопштено је из „Електрокрајине“.

Јутрос је дошло до дужег или краћег испада 21 средњонапонског вода, а тренутно су без напона дијелови насеља Побрђе, Драгочај, Дракулић, Шарговац, Новоселија, Буквалек, Мишин Хан, те села Суботица и Кмећани у рејону Бронзаног Мајдана.

На нисконапонској мрежи пријављено је више од 100 кварова код појединачних потрошача, највише у насељу Лазарево због обрушавања дрвећа и грања на надземну мрежу.

-Све расположиве екипе Теренске јединице Бањалука су на терену и раде на санацији кварова и очекује се отклањање свих кварова у послијеподневним часовима - наводи се у саопштењу.

Бањалуку је јутрос у седам часова захватило велико невријеме са пљусковима, грмљавином и олујним вјетром.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана