“Мозаик пријатељства” припрема три ручка за 2.000 корисника

Јана Кезић
“Мозаик пријатељства” припрема три ручка за 2.000 корисника

БАЊАЛУКА - Хуманитарно удружење “Мозаик пријатељства” и ове године намјерава да кориснике обрадује свечаним ручковима поводом предстојећих вјерских празника, католичког Ускрса, православног Васкрса, те Рамазанског бајрама. Осим тога, припремају им и пакете са храном.

Потврдио је то за “Глас Српске” предсједник “Мозаика пријатељства” Мирослав Субашић који каже да ће домаћинским ручком корисницима још једном доказати да нису сами током празничних дана.

- Желимо да направимо што већу гозбу, па ће се тако и овај пут на столу наћи супа, сарма, месо, пита и колачи. Осим тога, биће и уживо музика, а припремамо и пакете са животним намирницама - рекао је Субашић.

Због тога је позвао све људе хуманог срца да помогну у складу са својим могућностима.

- Само за један ручак је потребно 250 килограма меса, а то значи да за три ручка треба скоро 800 килограма пилећег меса. За један ручак је потребно и око 200 килограма мљевеног меса за сарму, али и по 200 килограма пите и колача. На три ручка су те количине много веће - рекао је Субашић додајући да су питу за један ручак већ обезбиједили.

Он је позвао и све оне који желе нешто сами да направе и донесу, да то и учине.

- Тренутно нам је највише потребна пилетина, која је сада и поскупјела, али и колачи. Процјене су да ће на једном ручку бити између 300 и 500 људи, а то значи да ће на три ручка доћи око 2.000 људи -  казао је Субашић.

Истакао је да у удружењу дневно праве између 600 и 800 оброка, те нагласио да је то повећање у односу на прошлу годину.

- Много више људи тражи разне врсте помоћи “Мозаика пријатељства” него лани и тешко нам је. Проблем је што све поскупљује, а примања остају скоро иста - рекао је Субашић. 

Нагласио је да у свакодневном раду јавне кухиње кубуре са многим намирницама, а највише недостаје меса, лука, мркве и кромпира.

- У јавној кухињи је сваки дан потребно само 25 килограма меса, а када се узме седам дана, то је скоро 200 килограма меса, а кромпира се за седмицу потроши 700 килограма - казао је Субашић.

Са несташицом се свакодневно боре, а заслуге припадају свим хуманитарцима.

- Хвала Богу и добрим људима, само то могу рећи. Увијек има добрих људи и увијек неко пронађе неки начин да нам дође и помогне, тако онда и ми помогнемо другоме - рекао је Субашић.

Додао је да је само уз међусобну солидарност и хуманост могуће помоћи најугроженијим суграђанима и превазићи кризу.

Одјећа

Када је ријеч о одјећи, Мирослав Субашић каже да је у удружењу некада имају довољно, али дође и период када она заиста недостаје.

- У марту Бањалучани обично претресају ормаре, па онда буде одјеће - казао је Субашић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана