Министарство поништило Рјешење којим се одбија привремено задржавање баште Кајака

ГС
Министарство поништило Рјешење којим се одбија привремено задржавање баште Кајака

БАЊАЛУКА - Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске, као надлежни другостепени орган, поништило је рјешење Одјељења за просторно уређење Града Бањалука, којим се одбија привремено задржавање баште у оквиру угоститељског објекта "Кајак" и спис предмета вратило првостепеном органу на поновни поступак.

Из Министарства је саопштено да је приликом доношења оспореног рјешења дошло до више грубих повреда материјалних прописа и процесних закона.

"Рјешење надлежног одјељења Града Бањалука о легализацији жКајакж терасе очигледно је донесено исхитрено, уз низ процесних недостатака и без потпуног и правилно утврђеног чињеничног стања", наводи се у саопштењу.

Из Министарства су навели да је прво дошло до повреде одредбе члана 5. став 1 Закона о легализацији бесправно изграђених објеката, који прописује да након подношења захтјева за легализацију, надлежни орган, у овом случају Град Бањалука, мора извршити увиђај на лицу мјеста, што у овом предмету није урађено.

"Такође, било је неопходно да се поуздано и без грешке утврди да ли је изградња спорног објекта започела прије ступања на снагу Закона о легализацији бесправно изграђених објеката, који је донесен у јулу 2018. године или послије, што у овом случају није учињено", наводи се у саопштењу.

Да би се у овом случају донијела исправна одлука у смислу члана 17. став 2 Закона о легализацији, с циљем утврђивања потпуног и тачног чињеничног стања,
наводе из Министарства, предмет је потребно употпунити, између осталог, и изјавама свједока о времену изградње предметног објекта, те је потребно саслушати и носиоца израде урбанистичко-техничких услова.

С обзиром на појачан интерес јавности из Министарства траже од градоначелника и надлежних органа у Градској управи, да се поновљени поступак у овом предмету води уз стриктно поштовање закона и законских процедура, како би се убудуће избјегле сличне ситуације.

"Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију подржава сваку иницијативу за законито кориштење објеката, али не може да подржи да се грубо крше прописи и доносе исхитрена рјешења која нису у складу са Законом", наводи се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана