Иницијатива Градског одбора Социјалистичке партије Бањалука да се улица назове по Шарговачким ученицима

Срна
Иницијатива Градског одбора Социјалистичке партије Бањалука да се улица назове по Шарговачким ученицима

БАЊАЛУКА - Представници Градског одбора Социјалистичке партије Бањалука иницирали су да се једна од градских улица назове по Шарговачким ученицима, у спомен на 52 ученика који су у овом насељу убијени у фебруару 1942. године.

Иницијативу је покренуо предсједник Градског одбора СП и народни посланик Горан Селак с циљем да се сачува сјећање и ода почаст невиним жртвама, саопштено је из Градског одбора СП-а Бањалука.

У тексту иницијативе, која је предата надлежним службама Градске управе, наведено је да многи не знају за злочин над ученицима у Шарговцу, који је за нормалан људски ум несхватљив, те да због тога предлажу да Бањалука на овај начин сачува сјећање и ода почаст невиним жртвама.

Социјалисти истичу да су за сваку похвалу активности града које се тичу припрема за изградњу спомен-парка код Основне школе “Ђура Јакшић” у Шарговцу.

Усташе, предвођене фра Мирославом Филиповићем, током покоља у Дракулићу, Шарговцу, Мотикама и руднику Раковац упале су у основну школу, одвојили 52 православне дјеце и убили их на звјерски начин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана