Илић: Нећемо на сједницу, нико нема право да условљава одборнике

ГС
Foto: nezavisne.com

БАЊАЛУКА - Одборници владајуће већине неће се сутра ујутро појавити у Градској управи и наставити сједницу Скупштине града Бањалука јер не пристајемо на уцјене и притиске градоначелника Драшка Станивуковића, рекао је на конференцији за новинаре Младен Илић, предсједник градског парламента.

Према његовим ријечима, нико нема право да условљава одборнике.

Сједница скуштине града Бањалука данас није одржана како је раније било планирано јер су чланови скупштинске већине рекли да неће присуствовати засједању док се не створе услови за нормалан дијалог.

Након тога је градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић рекао да они одборници који не долазе на сједнице Скупштине града неће добијати плате, а ако не буде сједнице да ће народ позвати на улицу.

Предсједник Скупштине града Бањалука Младен Илић саопштио је да је скупштинска већина одлучила да не учествује у раду скупштине док не буду постигнути услови за нормалан дијалог

Илић је истакао да би градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић морао да зна да термин сједнице заказује предсједник Скупштине.

- То је неко основно знање. Да и на тај начин вршити притисак, нема смисла - рекао је Илић.

Навео је да су за њега пријетње Станивуковића да неће исплатити одборнике за њега то поражавајуће и да је таква прича испод сваког нивоа.

- Јутрос смо позвали на дијалог, да сједнемо и разговарамо, да ове непотребне сцене пријете и све оно што садржи говор појединих одборника и говор мржње заобиђемо и превазиђемо - поручио је Илић.

Истакао је да је потребно избјећи политичку кризу у којој се Бањалука налази и наћи заједнички језик

- Нажалост, и данашња изјава градоначелника вођена је истом проблематиком и политиком. Позива народ на улице, скрива се иза народа, бјежи од тога да се сједне и разговара, да се покуша наћи заједнички језик. Знам да није лако али то је једино што нам преостаје - каже Илић.

Невен Станић, шеф Клуба одборника Уједињене Српске, истакао је да је Драшко Станивуковић једина особа која је одговорна за јутрошње отказивање сједнице Скупштине града Бањалука.

-Он је пријетио, уцјењивао и на неки начин форсирао своје једноумље које ја не прихватам - казао је Станић.

Слободан Станаревић, одборник Демос-а у Скупштини града Бањалука, нагласио је да не смије бити политика уцјена, него мора бити политика компромиса.

-Слажем се да се треба задужити и да тај кредит треба подржати, али се не слажем да се ја као жирант тог кредита ништа не питам - објаснио је Станаревић.

Саша Чудић, потпредсједник Скупштине града, осврнуо се на прекидање јутрошње конференције за новинаре скупштинске већине од стране Ивана Бегића, одборника ПДП-а и навео да ће преузети правне мјере против њега због увреда које су добили.

Велибор Станић, одборник СП-а у Скупштини града Бањалука, рекао је да су представници скупштинске већине јединствени и да неће трпити никакве уцјене.

Драгослав Топић, шеф Клуба одборника СНСД-а у Скупштини града Бањалука, истакао је да је повријеђен вријеђањима које је Иван Бегић изрекао на рачун одборника скупштинске већине називајући их фашистима, те да ће правду тражити на суду.

Извињење

Предсједник Младих социјалдемократа Денис Шулић сматра да би се „Иван Бегић извинио да има образа, а да има части и морала више никада се не би јавно огласио након што је данас одборнике скупштине већине у Бањалуци назвао фашистима“.

-Постоје ствари које не морате посебно учити, оне које стичете одрастањем, васпитањем, социјализацијом, здравим разумом (уколико га имате). Једна од њих је и да морате посебно пазити када некога називате фашистом. Не треба подсјећати да је први фашиста био Мусолини, а да се фашизам у разним облицима ширио Европом и свијетом, а персонализован је кроз Адолфа Хитлера или јужноамеричке диктаторе - објавио је Шулић на „Фејсбуку“.

Он је подсјетио да је јавност данас чула како одборник у Скупштини града Бањалука Иван Бегић, назива фашистима све одборнике Уједињене Српске, Социјалистичке партије, Демоса, одборнике националних мањина и одборнике СНСД-а у градском парламенту.

Шулић је нагласио да би Бегић морао да зна да је на овај начин све чланове ових странака и све гласаче који су их подржали на изборима назвао фашистима, јер су они гласајући за листе ових странака, према Бегићевој логици, они који подржавају фашисте.

-Дакле, за Бегића су фашисти више од 50 хиљада грађана Бањалуке који су ове странке подржали на изборима у Бањалуци. Оној Бањалуци, срцу Крајине, чији је народ звјерски убијан у Дракулићу, Шарговцу, Мотикама, оној Бањалуци која још плаче за стотинама хиљада одведених и страдалих у Јасеновцу. Преживјеле потомке људи те Бањалуке Бегић назива фашистима - нагласио је Шулић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана