Град понавља јавни позив за додјелу новчане помоћи у области туризма и угоститељства: Само ријетки испунили услове за субвенције

Александра Тодоровић
Град понавља јавни позив за додјелу новчане помоћи у области туризма и угоститељства: Само ријетки испунили услове за субвенције

БАЊАЛУКА - Град ће поновити јавни позив за додјелу субвенција пословним субјектима у области туризма и угоститељства јер је мали број кандидата испунио услове за добијање ове подршке.

Из Одјељења за привреду су поручили да је рок за подношење захтјева у категорији субвенција пословним субјектима у области туризма и угоститељства, субвенција за самозапошљавање и подршку старим занатима у доба кризе био 30 дана од дана објаве јавног позива, па је закључно са 20. септембром пристигло 136 захтјева.

- Увидом у пристигле пријаве утврђено је да је за субвенцију пословним субјектима у области туризма и угоститељства конкурисало 15 пословних субјеката из категорије хотели, мотели и хостели, од којих су два пословна субјекта испунила прописане услове - рекли су у овом одјељењу.

Када се ради о туристичким агенцијама, тур-операторима и извођачким дјелатностима, запримљено је 17 пријава, од којих само један субјекат испуњава тражене услове.

У категорији свадбених салона и ноћних клубова конкурисало је пет пословних субјеката, од којих ниједан није испуњавао тражене услове.

- Узимајући у обзир да је мали број кандидата испунио услове за добијање субвенција у области туризма и угоститељства, одлучено је да буде поновљен позив за добијање субвенција за ову групу. У складу са наведеним припремљене су и измјене и допуне правилника о условима и начину кориштења субвенција пословним субјектима у периоду кризе у граду како би био јасније дефинисан начин и врста достављања поједине документације, након чега ће поново бити објављен јавни позив - прецизирали су у одјељењу.

Додали су да су се за линију субвенција за самозапошљавање на позив пријавила 82 пословна субјекта, од којих је 77 испунило услове, а пет пословних субјеката не испуњава услове.

- За субвенцију за подршку старим занатима у доба кризе пријавило се 17 пословних субјеката, од којих 16 испуњава услове јавног позива - поручили су из одјељења.

Из Удружења послодаваца угоститељства и туризма “Хорека” казали су за “Глас Српске” да је дошло до пропуста приликом израде захтјева за пријаву на јавни позив, те да објављени резултати нису коначни.

- Услови за пријаву на јавни позив нису били јасно дефинисани. Једини који неће моћи аплицирати на јавни позив су ноћни клубови, јер не испуњавају један од услова конкурса, а то је да су у периоду пандемије имали најмање два пријављена радника у радном односу - кажу из “Хореке”.

Додали су да су туристичке агенције, хотели и ноћни клубови претрпјели највеће финансијске губитке.

Рок

Из Одјељења за привреду напомињу да нису обухваћени захтјеви за субвенцију комуналне таксе за истицање пословног имена и субвенције комуналне таксе за заузимање јавне површине, јер је за ове двије врсте субвенције јавни позив отворен до 31. децембра 2021. године, а захтјеви се подносе директно надлежним одјељењима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана