Град Бањалука занемарио сопствени конкурс: Изглед видиковца на Бањ брду нема везе са оним побједничким

ГС
Град Бањалука занемарио сопствени конкурс: Изглед видиковца на Бањ брду нема везе са оним побједничким

БАЊАЛУКА – Пројекат видиковца у Бањалуци, чији тендер за изградњу је у току, замишљен је као као платформа изнад шуме на Бањ брду и постојеће саобраћајнице, која би служила за панорамско посматрање града са ове локације.

Ипак видоковац се неће градити на мјесту на којем је првобитно замишљен, већ неких 50 метара даље, и имаће другачији изглед него онај какав је приказан у побједничком пројекту.

Бојан Вучен, који је био дио тима који је у децембру 2021. побједио на конкурсу за овај видиковац у Бањалуци, навео је да је извођачки пројекат измјењен и поједностављен да нема икакве везе са побједничким конкурсним рјешењем.

"Рјешење из извођачког пројекта је толико упрошћено и измјењено, да нема скоро никакве везе са побједничким конкурсним рјешењем. Наше ријешење је својом проточном органском формом требало да се уклопи визуелно у постојеће окружење, суптилно пратећи морфологију терена и кривудавих стаза формирајући апстрактну форму крошњи. Избјегавали смо агресивне и истурене(препуштене) форме које би својом ригидном и баналном нападношћу угрозиле Споменик палим борцима који се налази изнад будућег  видиковца, који је заштићен као културно-историјско наслијеђе и доминира простором као глави репер", написао је у име тима један од људи који су учествовали на пројекту, Бојан Вучен.

Вучен  је навео да је у питању чист "професионални револт и њихов јасан покушај да се ограде од пројекта, јер са верзијом која ће бити изграђена немају ништа.", преноси Уна.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић, не пориче да је дошло до препројектовања, те додаје да се њему највише допало рјешење које је побиједило, али...

"То рјешење је побиједило и ми смо по њему кренули да радимо пројекат и наравно да ћемо радити по свим рјешењима која побједе. Међутим, онда су дошли из Центра за заштиту животне средине и многи други из тих области и побунили се, јер она прва локација локација утиче на то да се 20-30 стабала мора изрезати, те да је то недопустиво. Та локација је требала бити гдје је дурбин, а онда тај дио земљишта има неких својих неправилности, па би се морали неки већи захвати дешавати што утиче на амбијент и околину", рекао је Станивуковић.

Додао је да нема намјеру да уништава природу.

"Ја сам рекао - у реду, само реците гдје је и како најбоље и радићемо, само немојте да опет неко нешто (блебеће). Дословно је тако било и зато се ушло у препројектовање. Помјерена је локација гдје се не мора ниједно дрво одсјећи, чак ни један листић пасти неће. Рекао сам свима, гдје год га посадите мени на главу ту ћемо га градити, само немојте да имамо проблема, ето", објаснио је градоначелник Бањалуке.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана