Горан Старчевић: Измјене на линијама 14 и 17А уводе ред у јавни превоз

Илијана Божић
Горан Старчевић: Измјене на линијама 14 и 17А уводе ред у јавни превоз

Бањалука - Експериментална измјена траса на линијама 14 и 17А прилагођена је путницима и организована тако да им обезбиједи бржи, чешћи и једноставнији превоз.

Казао је то у интервјуу за “Глас Српске” директор “Павловић-Турс”д.о.о. Бања Лука Горан Старчевић, те додао да су ове промјене биле неопходне, јер се некадашња кружна линија 14 одвијала на начин који је био непрактичан за путнике, али и за превознике.

Нагласио је да су пратили стање на терену, те уочили да се за поменуте линије, иако су имале утврђен ред вожње, није могло знати ни вријеме, ни мјесто поласка, тако да су у пракси мјештани Старчевице користили половину капацитета те линије.

- Покушали смо да пронађемо најбоље рјешење и да становницима Старчевице омогућимо једноставнији јавни превоз. Циљ је да обје линије функционишу на исти начин, па смо их из тог разлога окренули у истом смјеру тако да путници који полазе са Старчевице увијек на истом мјесту чекају аутобус, а не као раније да претрчавају улицу и угрожавају животе, посебно када је ријеч о дјеци и старијима - истакао је Старчевић.

Он је нагласио да су новим трасама задовољене све потребе корисника. 

- Бројањем путника смо утврдили да је на једном поласку на линији 17А попуњеност аутобуса 70%, односно 60% на линији број 14, док је на свим осталим поласцима попуњеност аутобуса испод 40%. Предности експерименталног реда вожње огледају се у организованијем превозу, што подразумијева чешћи број полазака него раније. Шест аутобуса креће у сат времена, тако да је овај принцип и практичнији и безбједнији за путнике - казао је Старчевић и додао да су на линију укључени нови, удобни аутобуси, климатизовани и са добрим гријањем, те да путницима омогућавају квалитетнији превоз него што су до сада имали.

Он је истакао да је главни циљ измјена да се грађанима обезбиједи једноставнији превоз, тако што ће на једној станици улазити у аутобус, а преко пута излазити, као што је случај и са другим линијама. 

- Покушавамо да кроз разна обавјештења информишемо људе флајерима, обавјештењима на аутобуским стајалиштима и на нашој интернет страници - казао је Старчевић и додао да вјерује да ће нови систем више одговарати путницима.

Што се тиче линије 17А, Старчевић је нагласио да је, према статистичким подацима, много више путника на Паприковац ишло из центра, са стајалишта код Поште, него са стајалишта код Медицинске електронике.

- Стога смо предложили да линија 17А пролази кроз центар. Усљед премјештања клиника на Паприковац, повећала се потреба за превозом из центра ка Универзитетском клиничком центру Републике Српске, те је овим измјенама олакшан превоз - закључио је Старчевић.

 

Путници

Мјештанка Старчевице Теодора Јанковић, коју смо затекли на аутобуском стајалишту у улици Др Војислава Ђеде Кецмановића, каже да је нови систем доста бољи и организованији од претходног.

- Раније нисам знала када ће аутобус наићи, јер се није знао тачан ред вожње. Сада је то много једноставније, јер успијевам да свуда стигнем на вријеме. Аутобуси наилазе често и веома су тачни - рекла је Јанковићева.

С њом се сложио и пензионер Мирко Катић, који је истакао да се сада путници возе много квалитетнијим и уреднијим аутобусима.

Матични уред
Матични уред
Матични уред
Матични уред
Матични уред
Матични уред
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана