Дупло више случајева просјачења на бањалучким улицама

Александар Стојановић
Дупло више случајева просјачења на бањалучким улицама

БАЊАЛУКА - Полиција је у мају и јуну ове године издала 34 прекршајна налога због просјачења које је двоструко увећано у односу на исти период лани када да је евидентирано 15 таквих случајева у граду.

Из Полицијске управе Бањалука казали су за “Глас Српске” да је у мају ове године забиљежено 10, а у јуну 24 случаја просјачења.

- Прошле године у мају смо евидентирали два, а у јуну 10 случајева. Сви извршени прекршаји санкционисани су издавањем прекршајних налога. О овим случајевима обавијештен је судија за прекршаје Основног суда у Бањалуци, као и дежурни инспектор Службе за странце БиХ, али и Теренски центар, уколико се ради о страним држављанима и дежурни социјални радник Центра за социјални рад - истакли су из Полицијске управе.

Додају да у наведеном периоду није било кривичних дјела која су почињена у вези са просјачењем.

Из Центра за социјални рад истичу да су они надлежни за поступање са малољетним лицима затеченим у просјачењу, те одмах по пријави полиције преузимају потребне мјере.

- Прво покушавамо утврдити идентитет, као и општину из које дијете потиче, те о случају обавјештавамо орган старатељства који је надлежан за то дијете. Док се наведени подаци не утврде, дијете буде привремено смјештено у прихватну станицу, а онда га преузме надлежни центар за социјални рад или родитељи уз сагласност надлежног органа старатељства. Потребно је напоменути да се, по Палермо протоколу, свако дијете затечено у просјачењу, а с обзиром на то да се ради о експлоатацији, сматра жртвом трговине људима, те се са истим поступа по утврђеним процедурама за директну асистенцију жртвама трговине људима - истакли су из Центра.

Додају да Центар има разрађен механизам дјеловања у вези с тим питањем, те да је у периоду од 2006. до 2015. просјачење скоро било искоријењено.

- Нажалост, због објективних околности, наша установа до доласка нове управе није била у могућности да се посвети контроли просјачења, те је у наведеном периоду дошло до благе ескалације тог проблема. Међутим, у 100 одсто случајева ријеч је о малољетним лицима која нису грађани Бањалуке - казали су из Центра.

 Трајно рјешење

Из Центра за социјални рад истичу да Бањалука биљежи најмањи број случајева просјачења, те да би трајно рјешење било потпуна примјена Палермо протокола, чији потписник је и БиХ.

- То би значило да би се и родитељи који своју дјецу присиљавају да просе, сматрали починиоцима кривичног дјела трговина људима, те би за исто одговарали пред надлежним правосудним органима, а центри за социјални рад би били у могућности да адекватно збрину дјецу и омогуће им здраво одрастање и срећно дјетињство - истакли су из Центра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана