Догодине почиње градња централног спомен-обиљежја погинулим борцима ВРС: Вјечито сјећање на све који су стварали Српску

Јелена Стојишић
Догодине почиње градња централног спомен-обиљежја погинулим борцима ВРС: Вјечито сјећање на све који су стварали Српску

БАЊАЛУКА - Централно спомен-обиљежје погинулим борцима Војске Републике Српске биће изграђено на “Крашовом” паркингу, а градња ће почети наредне године.

Најавио је ово јуче градоначелник Драшко Станивуковић на конференцији за новинаре и додао да је новац за ову сврху већ обезбијеђен.

- Локација је одређена и крећемо у изградњу. У децембру ћемо расписати конкурс који ће након консултација са људима који су стварали Републику Српску и борили се за Бањалуку садржавати све параметре који су важни да се нађу у првом идејном рјешењу централног градског спомен-обиљежја - казао је Станивуковић.

Нагласио је да је у буџету већ припремљено 100.000 КМ за израду идејног рјешења.

- Очекујемо да идејно рјешење добијемо у фебруару. Нашли смо пројектантску кућу која ће потпуно бесплатно да уради пројекат на бази идејног рјешења, када се сви усагласимо да је то идејно рјешење. Биће прва, друга, трећа награда па вјерујемо да ћемо у тој комбинацији да добијемо најбоље рјешење - казао је Станивуковић.

Додао је да очекују да ће до краја априла добити пројектну документацију и идејно рјешење и да ће бити све спремно за расписивање позива и одабир фирме која ће изводити радове.

- До тада ћемо за почетак градње имати објезбијеђен милион КМ. Биће изазовно изабрати идејно рјешење, пројекат, пронаћи извођача, али сам увјерен да ће многи хтјети да учествују. Овим пројектом ћемо заувијек у један вјечити печат, вјечито сјећање ставити најтежи период историје Републике Српске - рекао је Станивуковић.

Предсједник Борачке организације града Горан Рогић казао је да је овај пројекат све ујединио.

- Сматрамо да је ово битно за град и за борце Бањалуке. Много година од рата смо чекали на изградњу централног спомен-обиљежја погинулим борцима Бањалуке - казао је Рогић.

Рекао је да је ово спомен-обиљежје које се прави за све погинуле борце не само града него и цијеле Српске.

- Ово треба да ослика нашу борбу да оде у историју и да буде на једном мјесту. Било ко кад дође овдје добиће одређену поруку. Споменик који ће опомињати и подсјећати на оно што се десило да се не понови никоме никад - казао је Рогић и додао да се нада да ће догодине почети изградња.

Бркић

Предсједник Организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Бањалуке Станислав Бркић казао је да је предложио да у идејном рјешењу учествују сви који су били на јучерашњем састанку.

- Стручњаци често гријеше, зато ми морамо бити присутни и зато морамо дати своје идејно рјешење - казао је Бркић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана