Дјевојчица са КиМ својим гласом и талентом одушевила Бањалуку ВИДЕО

ГС
Foto: Јутјуб

Бањалука је синоћ уз пјесму дочекала православну Нову годину, а својим топлим гласом окупљене је у хладној ноћи посебно угријала Павлина Радовановић, дванаестогодишња дјевојчица из Ораховца са Косова и Метохије.

Већ по доласку у Бањалуку Павлина је рекла да је Република Српска њена друга кућа и да јој је драго што је поново дошла.

Ова дјевојчица осим што пјева, свира клавир и игра фудбал.

Ученица је шестог разреда Основне школе “Доситеј Обрадовић” у Ораховцу, похађа и музичку школу у Грачаници која је удаљена 60 километара од Ораховца. У разговору за Грачаницу онлајн рекла је да јој је музички таленат откривен у петој години.

– Мој таленат је открила моја мама, зато што сам ја одједном тако кренула да пјевам и моја мама је заправо чула да ја умијем да пјевам, да имам барем мало талента за пјевање – рекла је Павлина.

Каже да јој је на почетку било тешко свирати клавир, али су јој професори из музичке школе помогли и научили је да сједи правилно, помјера прсте, да правилно држи ноге док свира. Клавир је добила захваљујући прилозима фондова „Осмех на дар“ и манастира Високи Дечани, као и уз помоћ Виктора из Лондона и Дражена из Хјустона. Послала им је захвалницу.

– У тој захвалници је писало: Када је будем зрела дјевојка, када будем била свој човјек, да ћу помоћи свима на овом свијету, а првенствено манастиру Високи Дечани, као што су они мени помогли – навела је ова дванаестогодишњакиња.

А поред тога што жели да помогне манастиру Високи Дечани, Павлина са поносом истиче да је учествовала и у хуманитарној акцији за помоћ манастиру Гориоч, код Истока. Отпјевала је неколико пјесама са Косова и Метохије.

– Такође је пјевала и публика која је ту била и тако сам зарадила новац и тај новац који сам зарадила дала сам манастиру – рекла је она.

Пјева широм Косова и Метохије и Централне Србије, пјева и у региону, а већ је раније посјетила Бањалуку.

– Тамо ми је било прелијепо, људи су тако добри, они су заљубљени у Косово, зато што је и тај народ тамо све то прошао као и ми овдје – рекла је она раније. Поручила би да никада не би напустила Ораховац, иако су многи Срби овај град одавно напустили.

– Не бих отишла из Ораховца, остала бих сама овдје на улици, као сироче неко, или бих остала кући сама. Замолила бих оца Исајиа из манстира Високи Дечани, да ја цијели живот проведем код њих у молитви, зато што знам да ми је тамо најбезбједније, да се ја тамо молим. Да се молим за свој народ, да се врате сви они који су сада у Централној Србији, који су отишли из Ораховца, да се сви моји другари који ми недостају врате – нагласила је Павлина за Грачаницу онлајн.

Павлина и њени вршњаци у Ораховцу могу да се шетају само неколико десетина метара некадашњом Српском улицом у овом граду, гдје се налази школа, црква и амбуланта. Игралиште за игру немају, па у близини црквеног дворишта сами праве импровизовано игралиште на путу, преноси Српска инфо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана