Дефиле поводом Дана ослобођења Бањалуке: Слобода стигла доласком српске војске

Илијана Божић
Дефиле поводом Дана ослобођења Бањалуке: Слобода стигла доласком српске војске

БАЊАЛУКА - Ослобођење Бањалуке 21. новембра 1918. године један је од три најважнија догађаја у српској историји са ове стране Дрине, јер се након 400 и више година Бањалука ослободила ропства под Турском и Аустроугарском.

Казао је то у петак министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић у обраћању на обиљежавању Дана уласка српске војске у Бањалуку 1918. те додао да је други важан догађај у историји Срба 9. мај, Дан побједе над фашизмом. 

- Трећи важан датум за Србе овдје је 9. јануар - Дан Републике Српске која је једини оквир који нам може обезбиједити на овим просторима слободу, самосталност и равноправност - истакао је Милуновић.

Он је подсјетио да је у Првом свјетском рату побиједила српска војска која је, иако је била поражена и отписана након голготе у албанским планинама, поново васкрснула у Грчкој, на Солунском фронту, гдје је била организована у шест дивизија са 140.000 бораца, од којих је 25.000 било са ових простора.

Вијенац је положио и државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Светозар Алексов који је рекао је да је уласком српске војске у Бањалуку на Аранђеловдан 1918. дошла слобода за српски народ на овим просторима. Обраћајући се окупљенима, Алексов је истакао да је тога дана престало вјековно живљење српског народа на овом простору под туђом окупацијом и командом, без слободе и права на своју ријеч, вјеровања и обичаје. 

- Наредни вијек је донио још многа тешка искушења и тешке борбе за остваривање слободе српског народа. Српски народ дао је још много крви за данашњу слободу и постојање Републике Српске - истакао је Алексов. 

Служењем парастоса у бањалучком храму Христа Спаситеља погинулим српским борцима у Првом свјетском рату, полагањем вијенаца на споменик бану Светиславу - Тиси Милосављевићу и свечаним дефилеом улицама Бањалуке "Марш слободе српске војске" у петак је обиљежен улазак српске војске у Бањалуку 1918. године.

Српска војска је након пробоја Солунског фронта 15. септембра 1918. године за само 45 дана прешла више од 500 километара и 1. новембра ослободила Београд и цијелу Србију, а 21. новембра, на Аранђеловдан свечано ушла у Бањалуку. У Првом свјетском рату погинуло је 1,3 милиона Срба, односно 28 одсто српске популације, међу којима 53 одсто мушкараца од 25 до 45 година.

Цвијеће на споменик бану Милосављевићу положили су, између осталог, и генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић, представници Трећег пјешадијског (РС) пука и представници Града.

 

Дрина не смије бити граница

Представник Удружења поштовалаца и потомака српских бораца ослободилачких ратова од 1912. до 1918. Небојша Куштриновић је истакао да је 21. новембра 1918. побиједила историја.

- Поносни сам потомак преживјелог солунског борца - рекао је Куштриновић и подсјетио на ријечи свога дједа да Дрина никада не смије да буде граница српског народа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана