Даун синдром центар : Спортом против стигме

J.T.
Даун синдром центар : Спортом против стигме

БАЊАЛУКА - Представници "Даун синдром центра" Бањалука одиграће фудбалску утакмицу против женског докторског тима са Универзитетског клиничког центра Бањалука у четвртак 19.маја у спортској дворани Кампуса.

Казао је ово за " Глас Српске" директор "Даун синдром центра" Бањалука Зоран Јелић и додао да је ово антистигмантски пројекат која има за циљ да се смањи дискриминација над особама са Дауновим синдромом и женама.

- Одиграће се утакмица са којом се жели скренути пажња да је највећи непријатељ особа са Дауновим синдромом стигма али и свих људи са сметњама у развоју - рекао је Јелић.

Истиче да је ово вишеслојни социјални контакт гдје ће људи моћи упознати да особе са Дауновим синдромом могу играти фудбал.

- Ово ће уједно бити и повод да у оквиру школе спорта отворимо и атлетски клуб за особе са Дауновим синдромом под покровитељством проф.др. Владе Ђајића - каже Јелић.

Додаје да има пријављених више од 20 особа са Дауновим синдромом који ће се бавити атлетиком , а долазе са свих страна Републике Српске.

- Атлетика је краљица спортова, она јача мишиће и тијело, а уједно ментални склоп, који је нама најзначајнији. Ту се такмичи свако за себе, што је јако битно за њих како би постале индивидуалне особе - рекао је Јелић.

Јелић наглашава да ће се радити са свим особама које нису имале шансу да остваре потенцијал, а када сами препознају своје квалитете избориће се за учешће у свим осталим спортовима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана