Бољи услови за 500 ђака у Бањалуци: Милион КМ за ОШ ''Змај Јова Јовановић''

Срна
Foto: banjaluka.rs.ba

БАЊАЛУКА- Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске Сребренка Голић рекла је данас да се енергетско утопљавање Основне школе /ОШ/ "Јован Јовановић Змај" у Бањалуци ради у оквиру друге фазе обнове објеката у којој ће бити завршено њих око 40 у Српској, од чега 11 у Бањалуци.

Голићева је навела да је прва фаза завршена крајем прошле године, када су енергетски обновљена и санирана 33 објекта у Републици Српској, од чега у Бањалуци пет.

"Око 9,5 милиона КМ биће уложено у образовне и здравствене установе на подручју града Бањалука", рекла је Голићева након што је са градоначелником Бањалуке Игором Радојичићем посјетила ову школу у Бањалуци.

Она је навела да је ресорно министарство у фази завршетка преговора са Њемачком Владом о донацији 10 милиона евра бесповратних средстава која ће бити уложена у санирање још школских установа.

Радојичић је рекао да ће у реконструкцију ОШ "Јован Јовановић Змај" у насељу Кочићев вијенац кроз пројекат подизања енергетске ефикасности школских и предшколских објеката бити уложено око милион КМ, што ће значајно допринијети побољшању услова за учење и рад.

Радојичић је истакао да је до сада седам бањалучких централних основних школа потпуно обновљено путем пројекта енергетске ефикасности.

"Дограђена је школа на Старчевици, темељно обновљено неколико подручних школа од Агиног Села до Павловца и на још 24 објекта обављени већи или мањи захвати", рекао је новинарима Радојичић.

Он је додао да је циљ ових активности да дјеци у школским објектима буду побољшани услови за боравак, те да им буде топлије и угодније за праћење наставе.

Директор ОШ "Јован Јовановић Змај" Дијана Богдановић изразила је задовољство што ће ова школа, која је саграђена 1971. године, имати много боље услове за боравак и учење дјеце и запослених.

"Школа је била без фасаде и термоизолације, са дотрајалом столаријом, а гријали смо се на угаљ, лож уље и дрво.

Сада се све мијења, а најзначајније је што ћемо добити котловницу и гријати се на пелет", рекла је Богдановићева.

Она је истакла да ову школу похађа око 500 ученика, те је једна од ријетких која сваке године биљежи повећан број првачића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана