Бањалука прославља крсну славу : Литија у част Спасовдана ФОТО VIDEO

Александар Стојановић
Бањалука прославља крсну славу
Foto: А.С. | Бањалука прославља крсну славу

БАЊАЛУКА - Литија у част Вазнесења Господњег – Спасовдана, празника који је крсна слава града и Саборног храма Христа Спаситеља Спасовдана прошла је улицама центра Бањалуке, око храма, након што је служена света литургија и освећен славски колач.

У литији је било неколико стотина људи.

Његово преосвештенство епископ бањалучки Јефрем истакао је да Вазнесење Господње, као и сви дани у Христове 33 године земаљског живота, био велики, натприродан дан, који се не може ријечима описати.

- На данашњи дан заокружује се циклус спасења рода људског - поручио је владика Јефрем након служења литургије.

Епископ Јефрем је, честитајући Спасовдан свим грађанима Бањалуке и Београда, поручио да Црква Христова живи 2.000 година и да је пребродила многе кризе, али да је ниједна није могла уништити.

- Да нам Господ да снаге, да и у овом времену, које је по много чему тешко, будемо јачи, да извучемо потребну поуку јер смо отровали и земљу и воду и храну коју једемо. Могли би и другачије - поручио је владика Јефрем.

Светој архијерејској литургији присуствовали су градоначелник Бањалуке Игор Радојичић и предсједник Скупштине града Зоран Талић.

Радојићић је истакао да је град Бањалука посљедњих година правио озбиљне  развојне кораке и да очекује да ће наставити тим путем.

- То значи велики број улагања, побољшавање услова живота, градњу комуналне инфраструктуре, вртића, саобраћајница, мостова и свега што грађанима треба – истакао је Радојичић.

Честитајући Бањалучанима крсну славу града, Радојичић је подсјетио да је  град посљедњих година отварао по неколико хиљада нових радних мјеста, да тренутно има повећан број незапослених, али је изразио наду да ће и у области запошљавања кренути узлазном путањом.

Напомиње да ове године Бањалука Спасовдан дочекује у другачијим околностима, али да из ове кризе грађани излазе сигурни у здравственом смислу.

- Сви показетељи које имамо посљедњих дана говоре о томе да се епидемија вируса корона смирује и да смо кроз тај велики изазов прошли. Остају социјалне и економске посљедице, али смо одлучили да уз све проблеме и изазове, наставимо истим развојним путем - нагласио је Радојичић новинарима у Бањалуци.

Данашњу крсну славу - Спасовдан, Радојичић је честитао и градовима Београд и Источно Сарајево.

Талић је напоменуо да је град предузео све активности када је у питању заштита здравља становништва и јавног здравља.

- Надам се да ћемо превазићи посљедице која сада осјећамо и да ћемо се вратити инвестиционим активностима које смо имали прије пандемије. Желим да истакнем да су грађани били доста одговорни и надам се да ће тако бити и даље - рекао је Талић.
Бањалучанин Бојан М. казао је да га радује што град и ове године прославља крсну славу и што су се грађани окупили да обиљеже овај велики празник.

Славу града, која је уједно и слава Саборног храма Христа Спаситеља, као и ранијих година, обиљежавају заједно град Бањалука и Српска православна црква-парохија бањалучка.

Због прославе Спасовдана од 10.30 до 12.30 часова обустављен је саобраћај у Улици краља Петра Првог Карађорђевића, на дијелу од Улице Марије Бурсаћ до Алеје Светог Саве.
Због актуелне епидемиолошке ситуације, ове године изостаће обимнији културно-умјетнички програм.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана